Το υπουργείο Οικονομικών επισπεύδει τις διαδικασίες λόγω της χαμηλής εισπραξιμότητας που παρατηρείται στην είσπραξη παλαιών κυρίως οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τους Μνημονιακούς στόχους, φέτος θα πρέπει να εισπραχθούν 1,9 δισ. ευρώ από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με τη διαδικασία της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων το Δημόσιο διασφαλίζει τα συμφέροντά του.

Το μέτρο εφαρμόζεται σε μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και καταθετικούς λογαριασμούς. Στις περιπτώσεις μισθών και συντάξεων το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.


Πλέον οι τράπεζες θα πρέπει εντός 10 ημερών να αποδίδουν στο Δημόσιο τα ποσά που έχουν οι οφειλέτες του Δημοσίου στους λογαριασμούς τους με την προθεσμία να ξεκινά από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος, ενώ για την απόδοση των δεσμευμένων ποσών δεν θα τηρείται άλλη ειδική διαδικασία.

Δηλαδή εάν κάποιος οφείλει 15.000 ευρώ το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση εις χείρα τρίτων του μισθού που του κατατίθεται στην τράπεζα. Οι τράπεζες σε δέκα ημέρες θα πρέπει να αποδώσουν το σχετικό ποσό της οφειλής.