Η αρθρογράφος παραπέμπει χαρακτηριστικά στα δημοσιεύματα των FT και WSJ που κάνουν λόγο για αλλαγή του κλίματος και επιστροφή των επενδυτών στην Ελλάδα, ενώ αναγνωρίζει το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε χαμηλό τριετίας. 

Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι παρά την περιρρέουσα ευφορία, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως η ύφεση στην Ελλάδα καλά κρατεί. Συγκεκριμένα, το α’ τρίμηνο του έτους η ύφεση διαμορφώθηκε στο 5,3% καταγράφοντας τον 19ο διαδοχικό μήνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ. 

«Κάποια μέρα θα υπάρξει ανάπτυξη. Είμαστε όμως σε αυτό το σημείο;», αναρωτιέται η κα Greene, αναγνωρίζοντας πως σίγουρα υπάρχουν θετικά σημάδια, όπως η έγκριση της εκταμίευσης της διπλής δόσης των 7,5 δις. ευρώ από το Eurogroup. 

Η αρθρογράφος αναφέρεται επίσης και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας από τη Fitch, επισημαίνοντας όμως πως παρά την κίνηση αναβάθμισης από τον οίκο η διαβάθμιση της Ελλάδας παραμένει 6 βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία. 

Όσον αφορά δε την πώληση του ΟΠΑΠ, η κα Greene θεωρεί πως η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση της Ελλάδας δεν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και αυτό επειδή παρά του ότι ο ΟΠΑΠ αποτελεί μια από τις πλέον κερδοφόρες εταιρείες του δημοσίου, η πώληση του 33% συγκέντρωσε μόλις 2 προσφορές και το αντίτιμο της πώλησης κινήθηκε στο κατώτατο όριο των προσδοκιών. 

Η ελληνική οικονομία, συνεχίζει η αρθρογράφος, είναι σήμερα μικρότερη από ότι το 2005, έχοντας συρρικνωθεί από το 2008 κατά 28%. Επιπλέον, η Κομισιόν εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί κι άλλο το 2013, κατά 4,2%, μια σχετικά αισιόδοξη εκτίμηση δεδομένης της υψηλότερης ύφεσης του α’ τριμήνου. 

Και καταλήγει, αδιαμφισβήτητα υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που δεν υπήρχαν λίγους μήνες πριν, Υπάρχει επίσης πάντα η περίπτωση η Ελλάδα να προσποιηθεί ότι τα κατάφερε κεφαλαιοποιώντας αυτά τα μικρά καλά νέα στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των νοικοκυριών, μέχρι ότου πετύχει την πραγματική ανάκαμψη. «Τις «νεράιδες» της εμπιστοσύνης υπονομεύουν ωστόσο τα οικονομικά θεμελιώδη της χώρας που υποδεικνύουν πως το πρόσφατο κλίμα ευφορίας είναι υπερβολικό», καταλήγει η κα Greene στο εκτενές άρθρο της.

Η απάντηση της Κομισιόν

Μέσω twitter ήρθε η απάντηση της Κομισιόν στο άρθρο της Μegan Greene
 
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Simone O’ Connor διευκρίνισε πρώτον ότι, το ελληνικό ΑΕΠ ήταν ελαφρώς καλύτερο από τις εκτιμήσεις στο α’ 3μηνο, συνεπώς η πρόβλεψη για μείωση κατά 4,2% (το 2013) παραμένει σε ισχύ.
 
Δεύτερον  σύμφωνα με τον ίδιο, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας έως το 2016 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ ή 4 δισ. ευρώ και όχι 8 δισ. (όπως αναφέρεται στο άρθρο), αλλά όπως σημειώνει ο O’ Connor υπάρχει αβεβαιότητα σε αυτό το στάδιο.

DW: Γερμανικά εγκώμια και στο βάθος εκλογές

Πληθαίνουν οι εγκωμιαστικές δηλώσεις και τα θετικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της, στον οποίο πιστοποιείται ότι αποκατέστησε τη σταθερότητα και ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα.

Μετά την Bild της περασμένης Παρασκευής, που κατατάσσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στους «κερδισμένους» της ημέρας, ήρθε χθες η σειρά της Welt am Sonntag να απονείμει εύσημα στον Αντώνη Σαμαρά για την υπευθυνότητά με την οποία διαχειρίζεται την κρίση. Η εφημερίδα παρατηρεί ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός δείχνει ότι μια χώρα μπορεί όντως να σταθεροποιηθεί εν μέσω της πιο βαθιάς κρίσης και μάλιστα να κυβερνηθεί». «Ο Σαμαράς έγινε φορέας ελπίδων», σημειώνει με τη σειρά της η Bild.

Και οι δύο εφημερίδες του ομίλου Springer, οι οποίες πρωταγωνίστησαν στις επικρίσεις σε βάρος της Αθήνας από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση, διακρίνονται τώρα για τα θετικά τους σχόλια. Όμως θετικοί είναι και οι τόνοι για την Ελλάδα από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν αξιολογούν θετικά το γεγονός ότι η Ελλάδα βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά της και έχει μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αθήνας από τον Οίκο Fitch ήλθε να προσθέσει στα εγκώμια και την έξωθεν καλή μαρτυρία. «Ο κύριος Σαμαράς έχει εκπλήξει πολλούς με την ικανότητά του να διατηρεί την πορεία των μεταρρυθμίσεων και να αποκαθιστά με αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», παρατηρεί σε συνέντευξή του προς την Welt am Sonntag ο Όλι Ρεν.

Πρόοδο καταγράφει και η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, μολονότι δεν παραλείπει να υπενθυμίσει τις ανοιχτές πληγές και τις υποχρεώσεις της Αθήνας στο πλαίσιο του μνημονίου.

Το Βερολίνο έχει κάθε λόγο να πηγαίνουν καλά τα πράγματα
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι λύνει τα χέρια των Ευρωπαίων και κυρίως του Βερολίνου η διαχειριστική πρόοδος που σημείωσε η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο της αντιμετώπισης της κρίσης. Θα ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστη υπόθεση στην ευρωζώνη της ύφεσης η επανάληψη της συζήτησης για «στόχους που δεν επετεύχθησαν» και για «προαπαιτούμενα που δεν πληρούνται».

Στην προεκλογική Γερμανία, κάτι τέτοιο θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία αντιμετωπίζει ισχυρή πίεση από τα δεξιά στα συμφραζόμενα της κρίσης. Και μπορεί το νέο κόμμα της «Εναλλακτικής Επιλογής για τη Γερμανία», που αντιτίθεται στο ευρώ ή το θέλει περιορισμένο στις πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, να μην εμφανίζει στην παρούσα φάση ισχυρή εκλογική επιρροή, ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε περίπτωση μιας νέας αποτυχίας του ελληνικού προγράμματος.

Το Βερολίνο έχει κάθε λόγο να πηγαίνουν καλά τα πράγματα ή τουλάχιστον να φαίνονται πως πηγαίνουν καλά. Αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την διαχειριστική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, που μπορεί να αξιοποιήσει το θετικό για τη χώρα κλίμα προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις. Και όλα δείχνουν ότι το κάνει.


Οι γερμανικές εκλογές θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην ευρωζώνη
Κανείς δεν αρνείται ότι η διαχειριστική πρόοδος της Αθήνας έχει τεράστιο κοινωνικό και αναπτυξιακό κόστος. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν ο ένας στους τρεις Έλληνες είναι άνεργος και το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Έτσι, όπως σημειώνει και η Welt am Sonntag, ο Σαμαράς έχει σημειώσει ήδη δύο επιτυχίες: «Ικανοποιεί τους πιστωτές και ταυτόχρονα σταθεροποίησε, έως ένα βαθμό, την ελληνική πολιτική και την κοινωνία». Αυτό είναι και το ζητούμενο στην παρούσα φάση.

Το Βερολίνο είναι πεπεισμένο ότι η μείωση των ελλειμμάτων και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε συνάρτηση με τη βελτίωση του επενδυτικού πλαισίου (σταθερό φορολογικό σύστημα, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και πάταξη της γραφειοκρατίας) θα ευνοήσει την ανάπτυξη. Όσο για το βάρος της εξυπηρέτησης του τεράστιου δημοσίου χρέους, οποιαδήποτε συζήτηση για την ελάφρυνσή του μετατίθεται για μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Θεωρείται βέβαιο ότι η σύνθεση του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.
«Θαυμασμός» και στην Αυστρία
 
Δημοσίευμα για τον έλληνα πρωθυπουργό με τον τίτλο «Αντώνης Σαμαράς: ο Έλληνας μεταρρυθμιστής» φιλοξενεί η αυστριακή οικονομική εφημερίδα Wirtschaftsblatt.
 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ένα χρόνο μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει αποκτήσει στις Βρυξέλλες τη φήμη ενός «εγγυητή των μεταρρυθμίσεων».
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός «έχει εκπλήξει πολλούς με την ικανότητά του να διατηρήσει τη μεταρρυθμιστική πορεία και με τον τρόπο αυτό να αποκαταστήσει και πάλι την εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα».
 
«Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι εκπληρώνονται οι όροι, αποδέσμευσαν την επόμενη δόση, ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, του δανείου προς την Ελλάδα.

Μόλις πριν από έναν χρόνο, η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ τώρα, παρόλη τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και ποσοστό-ρεκόρ σε ανεργία, ο Αντ. Σαμαράς κάνει λόγο για μια ‘ελληνική ιστορία επιτυχίας’ και θέλει να οδηγήσει, τον επόμενο χρόνο, την Αθήνα πίσω στις κεφαλαιαγορές, επισημαίνει η Wirtschaftsblatt.

 
Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι «ο συντηρητικός Αντ. Σαμαράς, ως πολιτικός της αντιπολίτευσης, συγκαταλεγόταν στους δριμείς επικριτές των μέτρων σταθεροποίησης».

Και μερικές αντιρρήσεις:

Ν.Υ.Times: H αντίσταση στη λιτότητα “θα σπρώξει την Ελλάδα εκτός ευρώ”
 
Παρά τις ελπίδες ότι η χειρότερη φάση της οικονομικής κρίσης έχει περάσει, η Ελλάδα θα εξέλθει της ευρωζώνης εντός των επόμενων δύο ετών, σύμφωνα με τη γερμανική δεξαμενή σκέψης Ifo και τον Πρόεδρό της Χάνς-Βέρνερ Σιν, που εκτιμά ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν θα ανεχτούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας και θα προσανατολιστούν προς ριζοσπαστικά κόμματα που επιδιώκουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
 
Το άρθρο των «Times» του Λονδίνου με τίτλο «Η αντίσταση στη λιτότητα “θα σπρώξει την Ελλάδα εκτός ευρώ” με την υπογραφή της Κάθριν Χόπκινς σημειώνει πως ο Σιν θεωρεί ότι η παρούσα κατάσταση στην ευρωζώνη δεν συνιστά απλώς ύφεση αλλά δομική κρίση.
 
«Δεν πιστεύω πως το ευρώ μπορεί να επιβιώσει όπως έχουν τα πράγματα» επισημαίνει στην 12η ετήσια Οικονομική Σύνοδο Κορυφής του Μονάχου.
 
Ο οικονομολόγος της Capital Economics, Μπεν Μέι, εκτιμά ότι ο κίνδυνος εξόδου είναι μικρός, δεν απορρίπτει ωστόσο εντελώς το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα σε μια απόπειρα αποφυγής της ύφεσης.
 
FT: Χωρίς απενδύσεις
 
“Η λογική για επενδύσεις στην Ελλάδα απλά δεν υπάρχει», αναφέρει στην εφημερίδα Financial Times ο Πολ Ράιαν, επικεφαλής του τμήματος ομολόγων της επενδυτικής εταιρείας Newton.
 
«Εάν η κυβέρνηση δεν ενθαρρύνει επενδύσεις πώς θα μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ; Η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα –αναδιάρθρωση χρέους (κούρεμα) το μόνο που σημαίνει είναι απλά παράταση χρόνου».
 
Ο Αλεξάντερ Κοζεμιάκιν επικεφαλής ομολόγων αναδυόμενων αγορών στην Standish Investment Management, αναρωτιέται εάν υπάρχει αρκετή «πολιτική βούληση» για την αποδοχή της Ελλάδας σε μια σφιχτή νομισματική ένωση.