Ειδικές φορολογικές ζώνες (tax free zones) προετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με διαρροές που έχει στη διάθεσή του το capital.gr. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι πλέον το σχέδιο περιορίζεται  μόνο στο φορολογικό καθεστώς. Βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί, έστω και με κάποιες εξαιρέσεις, ώστε να ξεπεράσει αντιρρήσεις που θέτει η τρόικα και ειδικά η κοινοτική πλευρά.
 
Οι ειδικές φορολογικές ζώνες αποτελούν μαζί με νέο πακέτο επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών για επενδύσεις, αλλά και την υπό σύσταση αναπτυξιακή τράπεζα το τρίπτυχο παρεμβάσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να στηρίξει τις επενδύσεις και την ανάκαμψη της οικονομίας. Μονολεκτική αναφορά για “tax free zones” υπάρχει σε μία από τις εκθέσεις του ΔΝΤ (περιοδική έκθεση βάση Άρθρου 4).
 
Στόχος είναι το τρίπτυχο αυτό να στηρίξει τις επενδύσεις με δεδομένους  τους αρνητικούς ρυθμούς πιστώσεων προς  τον ιδιωτικό τομέα έως και το 2016. Όπως εκτιμάται παρά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα μειωθεί φέτος κατά 6,5%, κατά 4% το 2014 και θα είναι αρνητικός (-0,6%) το 2016, ενώ θα “γυρίσει” θετικός στο 5,3% το 2017.
 
Ενστάσεις για τις ζώνες
 
Πάντως ο κυβερνητικός σχεδιασμός αντιμετωπίζει «ενστάσεις» από το ΔΝΤ. «Δεν είναι σαφές εάν τα εν λόγω μέτρα θα αποφέρουν οφέλη», αναφέρει το Ταμείο. Εξηγεί ότι η διεθνής εμπειρία σχετικά με τα οφέλη για την ανάπτυξη δείχνουν μία μεικτή εικόνα στην  καλύτερη περίπτωση, ενώ απαιτούνται δαπάνες και ενδεχομένως θα υπάρχει απώλεια εσόδων, αλλά και  ένα πιο πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης. Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως που προωθούν το ζήτημα αναφέρουν ότι το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη και επιχειρείται να βρεθούν τρόποι εφαρμογής για να τονωθεί η ανάπτυξη.
 
«Το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχεται άλλωστε ότι πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις άλλου τύπου μέχρι να αποκατασταθεί η ρευστότητα» αναφέρει αρμόδιος παράγοντας.  Επικαλείται τα στοιχεία του ΔΝΤ το οποίο στις εκθέσεις του έκανε λόγο  για μία από τις βαθύτερες ιστορικά υφέσεις που έχουν πλήξει ανεπτυγμένη οικονομία με το ΑΕΠ της Ελλάδας την περίοδο 2008-2012 να έχει συρρικνωθεί  κατά 22%.
 
Μάλιστα αποδέχεται τα «λάθη» που οδήγησαν σε σπιράλ ύφεσης αλλά  και θεωρεί «μέγα ζήτημα το πώς θα στηριχθεί η ανάπτυξη» αναφέροντας ότι  “η Ελλάδα θα πρέπει να υπομείνει αρκετά χρόνια επώδυνης προσαρμογής μέσα σε μια εύθραυστη πολιτική και κοινωνική κατάσταση” υπολογίζοντας  φέτος ύφεση 4,2%, το 2014 ισχνή ανάπτυξη 0,6% με μέγιστο το 2016 (3,7%) και μετά  επιβράδυνση έως το 3,2% το 2018.
 
 
Aναλυτικότερα στο δημοσίευμα του capital.gr