Η κυβέρνηση δεν πέφτει και η χώρα δεν μπαίνει σε τροχιά εκλογών, λέει το capital.gr. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην 3,5 ωρών σύσκεψη κορυφής οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι προσέγγισαν το συμβιβαστικό σενάριο για την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που κυκλοφορούσε  τις τελευταίες ώρες.
 
Οι Ευ. Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη σύσκεψη, απέφυγαν κάθε αναφορά στην ΕΡΤ. Αντ΄αυτής, μίλησαν για την ανάγκη επαναλειτουργίας “της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης”. 
 
Που σημαίνει ότι αποδέχθηκαν την ερμηνεία που έδωσε το Μαξίμου από την πρώτη στιγμή για την απόφαση του ΣτΕ, ότι δηλαδή: η ΕΡΤ ΑΕ έχει καταργηθεί και οι εργαζόμενοι σ΄αυτήν είναι απολυμένοι.
 
Ακριβώς γι΄αυτό, συγκαλούν αύριο τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τα ηγετικά όργανα των κομμάτων τους. Θέλουν δηλαδή –κατά τις πρώτες πληροφορίες, πάντα– να παρουσιάσουν τον “συμβιβασμό” και να τον αποδεχτούν τα στελέχη τους.
 
Εάν αυτό συμβεί (που όλα δείχνουν… ότι θα συμβεί) θα προσέλθουν στη νέα σύσκεψη κορυφής που προγραμματίσθηκε ήδη για τις 8.30 μμ αύριο ώστε να κλείσουν και τυπικά την εκκρεμότητα. 

Πιθανότατα μέχρι εκείνη την ώρα θα έχει αποφανθεί το τμήμα αναστολών του ΣτΕ επί του ζητήματος της ΕΡΤ.


Ο Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι στο εξής θα συναποφασίζουν. Και αύριο, προτού ξαναδεχθεί Βενιζέλο και Κουβέλη θα πεταχτεί μέχρι τη Σύνοδο του ΕΛΚ.

Η μη αναφορά σε ΕΡΤ σημαίνει πιθανότατα πως ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ δεν δέχτηκαν διμηνίτες ούτε άνοιγμα με 100-200 που είπε ο Σαμαράς. Θα το δουν αύριο είπαν.

Αναλυτικά

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την άμεση συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ, ενω, αφού είπε πως «κρίνονται πολλά πράγματα ταυτοχρόνως», διαβεβαίωσε πως η στάση του ΠΑΣΟΚ διαπνέεται από πολύ ισχυρό αίσθημα εθνικής, θεσμικής και κοινωνικής ευθύνης.

«Ό,τι έχω πει δημόσια, αυτά λέω και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους άλλους δυο πολιτικούς αρχηγούς», πρόσθεσε.

Πρέπει, υπογράμμισε, να αντιμετωπίσουμε ζητήματα σεβασμού της δικαιοσύνης και συμπλήρωσε πως οι συζητήσεις αφορούν στην επαναθεμελίωση με δίκαιο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο της ύπαρξης της κυβέρνησης.

Η πλειοψηφία των πολιτών θέλει σταθερότητα, θέλει να έχει μια κυβέρνηση και όχι εκλογές, τόνισε ο κ. Βενιζέλος εξηγώντας πως δεν αναφέρεται απλώς σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης αλλά σε μια κυβέρνηση γνήσια τρικομματικής συνεργασίας που αφουγκράζεται τις αγωνίες και τις προτεραιότητες της κοινωνίας, της αγοράς, των εργαζομένων, των ανέργων, των επιχειρήσεων.

Τέλος ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε πως το απόγευμα της Πέμπτης, στις 5:30, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου.

Φ. Κουβέλης: Καταβάλλω κάθε προσπάθεια

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης σημείωσε πως καταβάλλει κάθε προσπαθεια για να υπάρξει λύση και να επαναλειτουργήσει με ολες τις συχνότητές της η ΕΡΤ και με κανονικό πρόγραμμα.

Όπως είπε, το θέμα της ΕΡΤ δεν ήταν το μόνο που τέθηκε στη σύσκεψη, αλλά επί τάπητος τέθηκαν «και τα ζητηματα της λειτουργίας της  τρικομματικής κυβερνησης».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε πως «αυτή η κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται από τρία κόμματα, πρέπει να εξασφαλίζει τον κοινό τόπο, την κοινή θέση και την κοινή απόφαση και των τριών κομμάτων» και στο σημείο αυτό ανακοίνωσε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί και την Πέμπτη.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως είναι αναγκαίο και διεκδικεί να υπάρξει επικαιροποίηση μεταξύ των τριών κομμάτων όχι μόνο για την εθνική ραδιοτηλεόραση αλλά για το σύνολο των ζητημάτων που προσδιορίζουν την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί για τη χώρα, για την κοινωνία.

Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε την αποψινή συνεδρίαση «επίπονη διαδικασία» αλλά «και με επιμονή από εμάς για να εξασφαλιστούν όλα εκεινα που ανέφερα».

Στις δηλώσεις του υπογράμμισε πως «προέχει το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας» και συμπλήρωσε πως «η ΔΗΜΑΡ με υπευθυνότητα είναι διαρκώς παρούσα και θέλησή μας είναι να βγούμε στο δρόμο που οδηγεί τη χώρα έξω από τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί από την οικονομική κρίση».
Ανακοίνωσε επίσης πως αύριο Πέμπτη, πριν τη νέα σύσκεψη, θα συγκληθεί και θα συνεδριάσει η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ σε κοινή συνεδρίαση με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Σ. Κεδίκογλου: Σύνθετη και πολύωρη συζητηση

Υπήρξε μια σύνθετη και πολύωρη συζητηση που θα ολοκληρωθεί αύριο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Όπως είπε, «ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πώς θα λειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, με σεβασμό στις αποφάσεις του ΣΤΕ».

Σημείωσε επίσης ότι συζητήθηκαν και άλλα θέματα τα οποία είχε θέσει από προχθές ο Πρωθυπουργός.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο κ. Σαμαράς αναχωρεί αύριο για τη Βιέννη για τη σύνοδο του ΕΛΚ και θα επιστρέψει στις 19:15 στην Αθήνα.