Χωρίς περίοδο χάριτος, δεδομένου ότι η αξιολόγηση της τρόικας είναι ante portas, καλείται να λειτουργήσει η νέα κυβέρνηση. Το σχήμα των 43 στελεχών, 32 από τη Ν.Δ. και 11 από το ΠΑΣΟΚ καλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρει βηματισμό και να ξεπεράσει «παιδικές ασθένειες» έχοντας διπλή πίεση:

Από το εξωτερικό οι δανειστές επιστρέφουν και ζητούν υλοποίηση των συμφωνηθέντων, έχοντας στην κορυφή της ατζέντας το θέμα του Δημοσίου, αλλά και το κλείσιμο των δημοσιονομικών κενών που προκαλεί ο ΕΟΠΥΥ αλλά και οι αποκλίσεις στα έσοδα. Κρίσιμο για τη νέα κυβέρνηση είναι το κατά πόσο θα καταφέρει να ολοκληρώσει την παρούσα διαπραγμάτευση γρήγορα μεταφέροντας για το φθινόπωρο τα «καυτά» θέματα.
 
Στο εσωτερικό η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών, συν τους ανεξάρτητους που στηρίζουν (τρεις έως τέσσερις) αναμένεται να δοκιμαστεί, δεδομένου ότι η ΔΗΜΑΡ δείχνει πως υιοθετεί στάση στήριξης, όχι όμως σε κρίσιμα και επώδυνα νομοσχέδια. Παράλληλα ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει την ρητορική της. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «ανακύκλωση στα πρόσωπα» η οποία «όχι μόνο δεν μπορεί να κρύψει την καταστροφική αποτυχία του μνημονίου, όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει τεχνητές αναπνοές σε μια κυβέρνηση που καταρρέει, αλλά σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της».

Η τρόικα ξανάρχεται

Στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα η νέα κυβέρνηση καλείται να βρει απαντήσεις στο δημοσιονομικό κενό, τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την κινητικότητα στο Δημόσιο και τον εισπρακτικό στόχο των αποκρατικοποιήσεων.
 
Το ποσό που διακυβεύεται από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, υπολογίζεται στα 8,1 δισ. ευρώ, και γι' αυτό οι δανειστές ασκούν ισχυρές πιέσεις για τα «προαπαιτούμενα».
 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να διευθετηθεί έχει να κάνει με την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να ετοιμάσει κατάλογο με 12.500 υπαλλήλους οι οποίοι μέχρι το τέλος του τρέχοντα μήνα θα έμπαιναν σε καθεστώς κινητικότητας για διάστημα 12 μηνών. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει ετοιμαστεί το πλάνο με τα κριτήρια επιλογής των υπαλλήλων. Αυτό σημαίνει ότι αν η τρόικα δεν φανεί «ελαστική» ο συγκεκριμένος στόχος δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα προτείνει ο αριθμός των 12.500 να επιμεριστεί σε μηνιαίους στόχους, για να διευθετηθεί το ζήτημα.
 
Οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν και στο οριστικό σχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα με την τρόικα να ζητά «διασφαλίσεις» ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 3,1 δισ. ευρώ εντός του 2014.
 
Οι δανειστές δεν φαίνεται να ικανοποιούνται και από τον νέο φόρο επί των ακινήτων που θα εφαρμοσθεί από το 2014. Στελέχη τους φέρεται να ζητούν αποδείξεις ότι θα φέρει τα απαιτούμενα έσοδα στα ταμεία προτού ληφθεί απόφαση κατάργησης από το 2014 του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.
 
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως θα πείσουν την τρόικα και ως εκ τούτου δεν θα ζητήσει να ισχύσει το “χαράτσι” της ΔΕΗ και την επόμενη χρονιά.
 
Μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για τα ακόλουθα θέματα:
 
-Κάλυψη δημοσιονομικού κενού. Υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ περίπου για φέτος, υπό το βάρος των ελλειμμάτων κυρίως στον ΕΟΠΥΥ, με την κυβέρνηση πάντως να υποστηρίζει πως δεν θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων.
 
-Αποκρατικοποιήσεις. Μετά τις εξελίξεις στη ΔΕΠΑ, ο φετινός στόχος για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις είναι στον αέρα, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει χρονική μετάθεση του στόχου για τα έσοδα από τη ΔΕΠΑ τον επόμενο χρόνο, με παράλληλη επίσπευση ορισμένων άλλων κινήσεων, με αναθεώρηση του προγράμματος.

Ενδεικτικά του τι έρχεται τα άρθρα της «Ναυτεμπορικής» και του capital.gr

Εύθραυστη ισσοροπία

«Ανασχηματισμό συνεδρίου» χαρακτηρίζουν στελέχη της Ιπποκράτους τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και κυρίως τις επιλογές του πρωθυπουργού, θέλοντας να καταδείξουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε να τηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες. Την ίδια στιγμή, έκπληξη προκάλεσε η απουσία του Πάρι Κουκουλόπουλου από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ την τελευταία στιγμή φαίνεται πως αποδέχθηκαν τις μετακινήσεις τους οι Δημ.Αβραμόπουλος και Π.Παναγιωτόπουλος.
 
Σύμφωνα με Τα Νέα, το γεγονός ότι ο εξ απορρήτων του κ. Βενιζέλου και μέχρι πρότινος συντονιστής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος έμεινε εκτός κυβέρνησης προκάλεσε αίσθηση, διότι εθεωρείτο ο νούμερο ένα υποψήφιος από την Ιπποκράτους για υπουργοποίηση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προόριζε τον Π. Κουκουλόπουλο για το υπουργείο Εσωτερικών. Όμως οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Σαμαράς ήταν αμετακίνητος και δεν έδινε στο ΠΑΣΟΚ το συγκεκριμένο υπουργείο. 
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στον κ. Κουκουλόπουλο να αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού, όμως εκείνος δεν δέχτηκε. Έτσι, την τελευταία στιγμή εκλήθη να αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο ο αντιπρόεδρος της Βουλής Λεωνίδας Γρηγοράκος.
 
Επίσης, το ΠΑΣΟΚ ζητούσε επίμονα να αναλάβουν στελέχη του τα υπουργεία Πολιτισμού και Εργασίας, αίτημα που απέρριψε ο πρωθυπουργός. Για το υπουργείο Εργασίας αρχικώς ο κ. Βενιζέλος είχε προτείνει ρόλο υφυπουργού στον Θάνο Μωραΐτη, όμως εκείνος αρνήθηκε επειδή διαφώνησε με τη στενή σχέση ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και τη δημιουργία της δικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας.
 
Ικανοποιημένες από τα νέα τους καθήκοντα εμφανίζονται οι Φώφη Γεννηματά και Εύη Χριστοφιλοπούλου, όπως επίσης και οι Γιάννης Μανιάτης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν επιφυλάξεις για τον δεξιόστροφο, όπως λένε, χαρακτήρα της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ο κ. Σαμαράς την έκοψε και την έραψε στα μέτρα του, τοποθετώντας στελέχη της ΝΔ τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών -που σε έναν χρόνο θα διενεργήσει τις εκλογές- όσο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, την ώρα που παραμένει σε εκκρεμότητα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.