Με δεδομένο ότι οι δεσμεύσεις της χώρας αφορούν την αναγκαστική αποχώρηση – απόλυση 15.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων οι 4.000 μέχρι το τέλος του 2013, οι εκπρόσωποι των δανειστών πρότειναν να αυξηθεί σε κάποιο ποσοστό (δεν ανέφεραν αριθμητικά στοιχεία) ο αριθμός αυτών των 15.000 απολύσεων κατά τη διετία 2013-2014 και παράλληλα το ποσοστό αυτό να αφαιρεθεί αντίστοιχα από την κινητικότητα για το έτος 2013. Με άλλα λόγια, επιλέγουν αύξηση απολύσεων και μείωση του αριθμού των υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε σχέδιο μετατάξεων.
 
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως επισημαίνουν στελέχη του επιτελείου του, έδωσε άμεσα αρνητική απάντηση. Ο υπουργός, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το «Βήμα», αντέτεινε ότι θα γίνουν οι 15.000 απολύσεις και αντίστοιχα 15.000 νέες προσλήψεις, ενώ όσον αφορά την κινητικότητα, η οποία αφορά 12.500 υπαλλήλους, αυτή θα προχωρήσει με μικρή χρονική παράταση για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος. Όπως σχολίαζαν από την ελληνική πλευρά, «οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν επέμειναν περαιτέρω επί του θέματος…».
Στο μικροσκόπιο όλα τα άρθρα του αναθεωρημένου μνημονίου
 
Η ηγεσία του υπουργείου διαπραγματεύεται με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας το αναθεωρημένο μνημόνιο με στόχο να καταστεί εφικτό να κλειδώσουν σήμερα όλα τα προαπαιτούμενα για την καταβολή του επόμενου πακέτου των δόσεων
 
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο υπουργός διοικητής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου. Γίνεται παρουσία του μόνιμου εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τραα.

Στελέχη του υπουργείου, όπως μεταδίδει το capital.gr, εκτίμησαν ότι θα υπάρξει αύριο συμφωνία ενώ τόνισαν ότι δεν θα γίνει αποδεκτή αύξηση του αριθμού των απολύσεων στο σύνολο του προγράμματος.

Διευκρινίστηκε μάλιστα ότι οι απολύσεις στην ΕΡΤ έχουν γίνει αποδεκτές και ότι δεν τίθεται θέμα lock out. Άλλα στελέχη ανέφεραν ότι υφίσταται ακόμα από πλευρά τρόικας αίτημα επιβολής εισφοράς 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου εταιρειών με αυτοαπασχολούμενους. Ωστόσο, όπως επισήμαναν «είναι θέμα δημοσιονομικό και το χειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών».
Επίσης, κομβικής σημασίας θεωρείται για τις 4.000 αποχωρήσεις έως το τέλος του έτους και η απάντηση των «τροϊκανών» στο αν συμπεριλαμβάνουν τις 2.656 απολύσεις που προέκυψαν από το κλείσιμο της ΕΡΤ στο συνολικό στόχο. Το πιθανότερο είναι, όπως όλα δείχνουν, να ζητήσουν αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό αυτών που θα επαναπροσληφθούν στο νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
 
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ
 
Ολοκληρώθηκε στη 1 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ της ηγεσίας της τρόικας και του επιτελείου του υπουργείου Οικονομικών. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το δημοσιονομικό «κενό» το οποίο η τρόικα υπολογίζει σε 1,9 δισ. ευρώ για το 2013-2014. 
 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον ΕΟΠΥΥ, η «τρύπα» του οποίου είναι 1,2 δισ. ευρώ. Η τρόικα προσήλθε στη συνάντηση επιμένοντας ότι πρέπει να επιβληθεί 2 τοις χιλίοις εισφορά προς τον ΟΑΕΕ στις επιχειρήσεις με αυτοαπασχολούμενους. Φέρεται επίσης να επιμένει για την πληρωμή του τέλους των ακινήτων και το 2014 μέσω της ΔΕΗ, ενώ μακριά από το τραπέζι φαίνεται να παραμένει το ελληνικό αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. 
 
Στόχος είναι να υπάρξει όσο το δυνατό μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων σήμερα, ούτως ώστε οι δύο πλευρές να φτάσουν κοντά σε συμφωνία αύριο, στο προγραμματισμένο για τη 1 μ.μ. ραντεβού με τον πρωθυπουργό.