Τα προσωρινά στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το εξάμηνο Ιανουάριος-Ιούνιος έδειξαν ότι παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4,99 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 12,48 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2012.

Η απόκλιση οφείλεται στην μικρή ανταπόκριση εσόδων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων εξαιτίας της παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, στους άμεσους φόρου ΠΟΕ εξαιτίας της καθυστέρησης στην αποστολή των ειδοποιητηρίων για τον φόρο περιουσίας (ΦΑΠ) αλλά και στα εγγενή προβλήματα του ελληνικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού όπως είναι η είσπραξη ΦΠΑ όλων των κατηγοριών και στην είσπραξη του φόρου κατανάλωσης.

Ειδικά αυτό το εξάμηνο υπήρξε μεγάλη υστέρηση εξαιτίας της καθυστέρησης είσπραξης από τα πιστωτικά ιδρύματα της απόδοσης 10% επί του εισφερόμενου κεφαλαίου από το Δημόσιο στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, και στη μετάθεση είσπραξης των αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs). Η υστέρηση αυτή δεν επηρεάζει το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση.