Δεκτό έκανε το αίτημα αποφυλάκιστης του Κώστα Σακκά το Συμβούλιο Εφετών σήμερα, Πέμπτη 11/7, μετά από 38 ημέρες απεργίας πείνας, και ενώ η ζωή του κρεμόταν πια από μια κλωστή. Παράλληλα όμως όρισε ως εγγύηση το εξοντωτικό ποσό των 30.000 ευρώ, που μόνο ρεβανσισμό από τη μεριά του κράτους προδίδει.

Στον Κώστα Σακκά, μόνο κρατούμενο στην Ελλάδα που βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και δυόμισι χρόνια χωρίς να έχει δικαστεί, συμπαραστάθηκε ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης που συχνά αντιμετώπισε και την άγρια κρατική καταστολή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η προσωρινή κράτηση αντικαθίσταται από αυστηρότατους περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ.
 
Ο Κώστας Σακκάς προχώρησε σε απεργίας πείνας πριν από 38 ημέρες, σε ένδειξη ύψιστης διαμαρτυρίας για την παράνομη προφυλάκισή του μετά από δυόμισι χρόνια χωρίς δίκη. 
 
Ο Κώστας Σακκάς έχει ήδη συμπληρώσει 31 μήνες προφυλάκισης -πέραν κάθε νόμιμου ορίου- χωρίς να έχει δικαστεί. Παρά ταύτα, το Συμβούλιο Εφετών είχε αποφασίσει προσφατα να επεκτείνει χρονικά την προφυλάκισή του κατά 6 μήνες.
 
Το γεγονός προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από κοινωνικούς φορείς, οργανώσεις και απλούς πολίτες.
 
Ο Κ.Σακκάς κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς -κατηγορία που ο ίδιος αρνείται, υπερασπιζόμενος όμως την αναρχική του ταυτότητα. 
 
Η κατάσταση της υγείας του, μετά από 38 ημέρες απεργίας πείνας, είναι πάντως κρίσιμη. Ο γιατρός Θ.Καραμπέλης, που ενημέρωσε χθες για την πορεία της υγείας του, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μίλησε για «τελική φάση κατά την οποία εξασθενούν όλα τα όργανα».
 
Όπως είπε ο γιατρός, ο Κ.Σακκάς έχει χάσει το 20% του σωματικού βάρους του, δηλαδή 16 κιλά και «ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει από κολπική μαρμαρυγή, η καρδιά του αποδομείται. Κινδυνεύει ακόμη από τύφλωση, νεφρική και υπατική ανεπάρκεια. Οι συνέπειες είναι μη αναστρέψιμες».
 
Ο Κώστας Σακκάς βρίσκεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου έως σήμερα κρατείτο, φρουρούμενος.