Η δολοφονία εντάσσεται στην αντιπαλότητα που έχει εκδηλωθεί ανάμεσα στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και τις ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις και συμπίπτει με τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΕΣΣ να αμβλύνει τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον ότι αμερικανικά όπλα που ενδεχομένως θα σταλούν ως βοήθεια στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις θα καταλήξουν σε ισλαμιστικές οργανώσεις που διατηρούν δεσμούς με την Αλ Κάιντα.
 
Μέλη του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε σκότωσαν το Καμάλ Χαμάμι, μέλος του ανωτάτου στρατιωτικού συμβουλίου του, γνωστού ως Αμπού Μπασίρ αλ-Λαντκάνι.
 
Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις δεσμεύονται να απαντήσουν
 
“Θα τους κάνουμε σφουγγαρόπανα. Δεν θα τους αφήσουμε να γλιτώσουν, διότι θέλουν να μας βάλουν στο στόχαστρο”, δήλωσε υψηλόβαθμος διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που δεν κατονομάζεται.
 
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μαχητές που συνδέονται με την αλ Κάιντα προειδοποίησαν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ότι δεν υπάρχει “τόπος” γι΄αυτόν εκεί όπου δολοφονήθηκε ο Χαμάμι στην Λαττάκεια, επαρχία της βόρειας Συρίας που συνορεύει με την Τουρκία και στην οποία οι ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις είναι ισχυρές.
 
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και του Ισλαμικού Κράτους συγκρούσθηκαν σε πολλές περιοχές της Συρίας κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
 
“Την περασμένη Παρασκευή, στην επαρχία Ιντλίμπ το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε και αποκεφάλισε μέλος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Υπήρξαν και άλλες επιθέσεις σε πολλές επαρχίες”, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντελραχμάν.
 
Οι επιτροπές του αμερικανικού Κονγκρέσου καθυστερούν τα σχέδια για την αποστολή όπλων προς τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις της Συρίας, ανησυχώντας ότι θα καταλήξουν στα χέρια ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων.
 
Η συριακή αντιπολίτευση εξέφρασε τη λύπη της για την καθυστέρηση και επανέλαβε χθες τη διαβεβαίωση ότι τα αμερικανικά όπλα δεν θα καταλήξουν σε παρακλάδια της αλ Κάιντα που δρουν στη Συρία.