Γεια σας, το όνομά μου είναι Έντ Σνόουντεν. Πριν από ένα μήνα είχα οικογένεια, ένα σπίτι στον παράδεισο και ζούσα με μεγάλη άνεση. Επίσης, είχα την δυνατότητα χωρίς να χρειάζεται οποιοδήποτε ένταλμα να αναζητήσω και να διαβάσω τις επικοινωνίες σας. Την επικοινωνία οποιουδήποτε, για οποιονδήποτε χρόνο. Αυτή είναι μια δύναμη που μπορεί να αλλάζει τις μοίρες των ανθρώπων.

Είναι επίσης μια σοβαρή παραβίαση του νόμου. Η 4η και η 5η τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας μου, το 12ο άρθρο της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών), καθώς και πολλά ακόμα καταστατικά και συνθήκες, απαγορεύουν τέτοια συστήματα μαζικής παρακολούθησης. Κι ενώ το αμερικανικό Σύνταγμα αναγορεύει τέτοια συστήματα ως παράνομα, η κυβέρνησή μου υποστηρίζει ότι κρυφές αποφάσεις δικαστηρίων, που το κοινό δεν έχει πρόσβαση με κάποιο τρόπο, νομιμοποιούν παράνομες πράξεις. Αυτές οι αποφάσεις απλά καταστρατηγούν την πιο βασική έννοια της δικαιοσύνης: ότι πρέπει να δρα υπό το φώς της ημέρας. Το ανήθικο δεν μπορεί να μετατρέπεται σε ηθικό μέσω μυστικών νομικών αποφάσεων.

Πιστεύω στην αρχή όπως διακηρύχτηκε στην Νερεμβέργη το 1945: «Τα άτομα έχουν διεθνή καθήκοντα που υπερβαίνουν τις εθνικές υποχρεώσεις της υπακοής. Συνεπώς, οι πολίτες έχουν το καθήκον να παραβιάζουν τους εθνικούς νόμους για την πρόληψη εγκλημάτων κατά της ειρήνης και της ανθρωπότητας».

Σύμφωνα με αυτό έκανα ό,τι πίστεψα σωστό και ξεκίνησα μια καμπάνια για να διορθώσω αυτό που γινόταν λάθος. Δεν προσπάθησα να πλουτίσω. Δεν προσπάθησα να πουλήσω τα μυστικά των ΗΠΑ. Δεν συνεργάστηκα με καμία ξένη κυβέρνηση για να εξασφαλίσω την ασφάλειά μου. Αντίθετα, δημοσίευσα στο κοινό αυτό που ήξερα, ώστε αυτό που μας επηρεάζει όλους να συζητηθεί από όλους στο φως της ημέρας, και ζήτησα δικαιοσύνη από τον κόσμο.

Αυτή η ηθική μου απόφαση να μιλήσω δημόσια σχετικά με την κατασκοπεία που μας επηρεάζει όλους μου στοίχισε, αλλά ήταν η σωστή και δεν μετανιώνω γι' αυτή.

Από τότε, η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προσπαθούν να θέσουν ένα παράδειγμα, μια προειδοποίηση σε όλους όσοι θελήσουν να μιλήσουν ανοιχτά όπως εγώ. Έχω μείνει χωρίς πατρίδα και έχω κυνηγηθεί  γι' αυτή την πολιτική μου έκφραση. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών με έβαλε σε μια λίστα μη-πτήσης. Απαίτησε από το Χονγκ Κόνγκ να με επιστρέψουν παραβιάζοντας τους δικούς τους νόμους, σε άμεση παραβίαση της αρχής της μη-επαναπροώθησης  στο Δίκαιο των Εθνών. Απείλησαν με κυρώσεις τις χώρες που θα στηρίξουν τα ανθρώπινα δικαιώματά μου, καθώς και το ίδιο το σύστημα ασύλου των Ηνωμένων Εθνών. Έφτασαν μέχρι στο σημείο να διατάξουν τους στρατιωτικούς τους συμμάχους να καθηλώσουν το αεροσκάφος ενός λατινοαμερικάνου Προέδρου, προκειμένου να ψάξουν για έναν πολιτικό πρόσφυγα. Αυτή η επικίνδυνη κλιμάκωση αντικατοπτρίζει την απειλή όχι μόνο για την αξιοπρέπεια της Λατινικής Αμερικής, αλλά για τα ίδια τα προσωπικά δικαιώματα του καθενός ατόμου, κάθε εθνικότητας, να ζήσει εκτός του διωγμού και να αποζητήσει την ελευθερία του ασύλου.

Παρόλα αυτά, ακόμα και υπό αυτή την ιστορικά δυσανάλογη επιθετικότητα, χώρες από όλο τον κόσμο μου έχουν προσφέρει υποστήριξη και άσυλο. Αυτά τα έθνη, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, Βενεζουέλας, Βολιβίας, Νικαράγουας και Εκουαδόρ έχουν την ευγνωμοσύνη μου και το σεβασμό μου, γιατί είναι οι πρώτοι που εναντιώθηκαν στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ των ισχυρών και όχι εκ των αδυνάτων. Με την άρνησή τους να συμβιβάσουν τις αρχές τους εξαιτίας του εκφοβισμού, κέρδισαν το σεβασμό του κόσμου. Είναι στόχος μου να ταξιδέψω σε κάθε μια από αυτές τις χώρες προκειμένου να τους εκφράσω προσωπικά τις ευχαριστίες μου στον λαό και στους ηγέτες τους.

Ανακοινώνω σήμερα την αποδοχή όλων των προσφορών ασύλου και επεκτείνω αυτή την αποδοχή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μου προσφέρει άσυλο στο μέλλον. Για παράδειγμα, με το άσυλο που μου προσέφερε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Μαδούρο, κανένα κράτος και υπό καμία βάση δεν μπορεί να παρέμβει στο δικαίωμα μου να αποδεχτώ αυτό το Άσυλο. Όπως είδαμε, όμως, κάποιες κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης και τη Βόρειας Αμερικής επέδειξαν τη διάθεσή τους να κινηθούν εκτός του νόμου και αυτή τους η συμπεριφορά ισχύει ακόμα και σήμερα. Αυτές οι παράνομες απειλές κάνουν αδύνατο το ταξίδι μου στην Λατινική Αμερική προκειμένου να απολαύσω τα δικαιώματα που μου προσφέρει το άσυλο.

Αυτή η προθυμία από πανίσχυρα κράτη να δράσουν εντελώς παράνομα αντικατοπτρίζει μια απειλή προς όλους μας και δεν θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να πετύχουν. Για αυτό ζητάω από όλους την βοήθειά σας προκειμένου να δοθούν οι εγγυήσεις για ένα ασφαλές πέρασμα από όσα κράτη χρειάζεται προκειμένου να φτάσω στην λατινική Αμερική. Επίσης, ζήτησα άσυλο από τη Ρωσία μέχρι τα κράτη να εναρμονιστούν με το νόμο και να μου επιτρέψουν το νόμιμο ταξίδι. Έκανα την αίτησή μου στη Ρωσία σήμερα και ελπίζω ότι η απόφαση θα είναι υπέρ μου.

Σας ευχαριστώ.