Η ανακοίνωση έγινε μόλις μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων, η οποία τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων, εξασφάλισε τον έλεγχο της Άνω Βουλής.

Στις αρχές του μήνα, η διαχειρίστρια Tepco ανακοίνωσε ότι από αναλύσεις σε δείγματα υπόγειων υδάτων που είχαν ληφθεί από τις εγκαταστάσεις, διαπιστώθηκε αύξηση των επιπέδων ραδιενεργού καισίου-134 έως και κατά 110 φορές σε διάστημα λόγων ημερών. Αν και δεν δόθηκε κάποια εξήγηση για την αύξηση, η εταιρεία επέμενε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος διαρροής.

«Τώρα όμως πιστεύουμε ότι μολυσμένο νερό διέρρευσε στη θάλασσα», δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Tepco εκτιμώντας ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες.
Νωρίτερα, επιστήμονες είχαν αναφέρει πως εντόπισαν ραδιενεργό υλικό σε ψάρια που αλιεύτηκαν σε σχετικά μεγάλη απόσταση από τη Φουκουσίμα. Η Tepco υποβάθμιζε τις αναφορές της ιαπωνικής αρχής πυρηνικής ενέργειας για μόλυνση της θάλασσας, λέγοντας πως χρειάζονταν περισσότερες έρευνες.
 
«Θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη για την πρόκληση τέτοιας έντονης ανησυχίας σε τόσο κόσμο, ιδιαίτερα στον κόσμο της Φουκουσίμα» ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Tepco Μασαγιούκι Όνο σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. 
 
Η εταιρεία είχε αναγνωρίσει ότι σε υπόγεια ύδατα γύρω από τη Φουκουσίμα είχε βρεθεί ρεδιενεργό υλικό, αλλά επέμενε πως αυτό δεν αποδείκνυε ότι η διαρροή έχει φτάσει στη θάλασσα.

«Τα δεδομένα για τα θαλάσσια ύδατα δεν έχουν δείξει υπερβολική αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας.» Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο όμιλος, που επιβιώνει χάρη στην κρατική χρηματοδότηση, θα εντείνει τις προσπάθειες για καλύτερη θωράκιση του υδροφόρου ορίζοντα.

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, εμφανίστηκε την Τρίτη ατμός γύρω από το κτίριο το οποίο στεγάζει τον αντιδραστήρα νούμερο 3 στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία.
 
Όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Τepco, ο ατμός έγινε ορατός στο πέμπτο επίπεδο του κτιρίου, στις 9 π.μ. τοπική ώρα.
 
Η εταιρεία μεταφέρει ότι διοχετεύεται νερό για τη ψύξη του αντιδραστήρα και της δεξαμενής αποθήκευσης καυσίμων και πως δεν εντοπίζεται αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας.

Την ανησυχία τους εξέφρασαν οι ψαράδες της περιοχής. «Η ανακοίνωση μας σόκαρε», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό NHK ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας αλιευτικών ενώσεων στην περιφέρεια της Φουκουσίμα Τέτσου Νοζάκι. «Η εξήγηση είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που έδιναν μέχρι σήμερα.»