Όπως μεταδίδει το Business Insider, μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ τα ομόλογα της Αργεντινής πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε μηνών.
 
Σημειώνεται ότι τρεις μέρες νωρίτερα η Λαγκάρντ είχε δηλώσει πως τάχθηκε υπέρ της αποστολής θετικής έκθεσης για την Αργεντινή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών έκρινε ότι η Αργεντινή θα πρέπει να συμπεριφερθεί απέναντι στους πιστωτές της την εποχή της οικονομικής της χρεοκοπίας, τον Δεκέμβρη του 2001, όπως και στους σημερινούς. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσει κανονικά τα δάνεια που είχε λάβει, όταν χρεοκόπησε, για το 93% των οποίων είχε εφαρμοστεί «γενναίο» κούρεμα.

Το κράτος της Λατινικής Αμερικής ισχυρίζεται ότι το ομοσπονδιακό δικαστήριο εφέσεων στη Νέα Υόρκη έσφαλε όταν αποφάσισε τον Οκτώβριο ότι όσοι έχουν επενδύσει στο αναδιαρθρωμένο χρέος της χώρας δεν μπορούν να πληρωθούν μέχρι να αποζημιωθούν και οι επενδυτές ομολόγων που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του 2001, όπως η Elliot Management και η NML Capital.

“Η σύσταση της γενικής διευθύντριας βασίστηκε στην στήριξη από τις ΗΠΑ, καθώς δεν θα ήταν φρόνιμο για το ΔΝΤ να καταθέσει την έκθεση χωρίς αυτή την στήριξη” ανέφερε σε ανακοίνωση του το ΔΝΤ σήμερα.
 
“Το Ταμείο παραμένει εξαιρετικά ανήσυχο για τις ευρύτερες συστημικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η απόφαση του δικαστηρίου στην διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους” επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Τι μεταδίδει το Dow Jones Newswires
 
Το ΔΝΤ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν είναι έτοιμο να στηρίξει την Αργεντινή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στη νομική της διαμάχη με hedge funds που δεν αποδέχτηκαν την αναδιάρθρωση των ομολόγων της.
 
H επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, αποφάσισε να αποσύρει τη σύστασή της προς το ταμείο για την υποβολή «φιλικής ενημέρωσης» στο Ανώτατο Δικαστήριο έπειτα από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να μην υποβάλει, σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, τη δική του ενημέρωση που θα στηρίζει την Αργεντινή.
«Η σύσταση της γενικής διευθύντριας βασίστηκε στη στήριξη των ΗΠΑ,» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ, προσθέτοντας ωστόσο πως παραμένει βαθιά ανήσυχο για τις ευρύτερες συνέπειες που θα έχει η δικαστική απόφαση για τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης των χρεών γενικότερα. 
 
Από τη μεριά του το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως, με δεδομένη την απόφαση των ΗΠΑ, κατά τη συνηθισμένη πρακτική, να μην υποβάλουν τη δική τους ενημέρωση,  δεν θα ήταν σωστό να κάνει τέτοιο το ΔΝΤ σε αυτή τη χρονική στιγμή.
 
«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ακράδαντα πως η απόφαση του Εφετικού Δικαστηρίου θα υπονομεύσει την ευταξία και την προβλεψιμότητα της διαδικασίας αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών,» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
 
Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι ακόμα ανοιχτές στο υποβάλουν μία ενημέρωση εάν το δικαστήριο τη ζητήσει, κάτι που σύμφωνα με νομικούς είναι πολύ πιθανό να γίνει όταν ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης.
 
Εκτίναξη των spreads

Η απόδοση στο ομόλογο της Αργεντινής με ωρίμανση το 2033 καταγράφει την Τετάρτη άνοδο 44 μονάδων βάσης ή 0,44%, στο 14,06%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η τιμή του ομολόγου υποχωρεί 2 σεντς στο δολάριο, στα 63,75 σεντς, η μεγαλύτερη πτώση από τις 28 Φεβρουαρίου.

Το spread της απόδοσης των ομολόγων της Αργεντινής με τα ομόλογα των ΗΠΑ εκτινάχτηκε 23 μονάδες βάσης, στο 10,48%.