Κυβέρνηση και τρόικα ανοίγουν διάπλατα το παράθυρο των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας στη χειρότερη συγκυρία της ελληνικής κρίσης.
 
Πρώτο βήμα θα είναι η μερική άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τον Ιανουάριο του 2014 με τη μείωση του ορίου κάτω από τις 200.000 ευρώ για τα σπίτια που οι τράπεζες θα μπορούν να βγάλουν στο σφυρί.
 
Δεύτερο η οριστική κατάργηση του μέτρου, όπως επιδιώκει η τρόικα, για να ξεπαγώσει η αγορά ακινήτων.
 
Με συντηρητικούς υπολογισμούς, γράφει «Εφημερίδα των Συντακτών» της Τετάρτης, εκτιμάται πως τουλάχιστον 200.000 σπίτια θα κινδυνεύσουν να βγουν στο σφυρί τα επόμενα χρόνια, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους. Ήδη δύο στα δέκα στεγαστικά δάνεια, συνολικού ύψους άνω των 16 δισ. ευρώ, βρίσκονται στο κόκκινο.
Οπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς, επιχειρείται μερική αναστολή των πλειστηριασμών από το 2014 με κοινωνικά κριτήρια.
 
Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, εξήγησε ότι κυρίαρχο ρόλο θα έχουν παράγοντες όπως αν ο δανειολήπτης είναι άνεργος ή πολύτεκνος, πόσα χρόνια το ακίνητο προστατεύεται από την υπάρχουσα νομοθεσία και η αντικειμενική του αξία.
 
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο «παγώματος» των πλειστηριασμών ισχύει από το 2008 και ανανεώνεται κάθε χρόνο.
 
Αλλά κριτήρια, μπορεί να είναι το ύψος του δανείου βάσει του οποίου έγινε η αγορά, τα εισοδήματα του δανειολήπτη κλπ.
 
Πάντως κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και ότι η κυβέρνηση θα κάνει διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.