Η ποινή ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που οι περισσότεροι παρατηρητές της υπόθεσης περίμεναν και πολύ μεγαλύτερη από κάθε άλλη τιμωρία που έχει δοθεί για αντίστοιχη υπόθεση διαρροών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο παρελθόν.

O 25χρονος στρατιώτης καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα για τη διαρροή πάνω από 700.000 διαβαθμισμένα έγγραφα και βίντεο – αριθμός ρεκόρ αποκαλύψεων στην αμερικανική στρατιωτική ιστορία.

Ο Μάνινγκ είχε βρεθεί ένοχος για 20 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για κατασκοπεία, και απάτη, αλλά αθωώθηκε από την πιο σοβαρή κατηγορία τη «συνεργασία με τον εχθρό» και γι' αυτό απέφυγε την ισόβια κάθειρξη. Μετά από δικαστική διαδικασία που διήρκησε δύο μήνες, η στρατοδίκης Ντενίζ Λιντ αποφάσισε επίσης, την ατιμωτική αποστράτευση του 25χρονου και του επέβαλε στέρηση μέρους του μισθού που λάμβανε.

Με βάση τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, ο στρατιώτης κινδύνευε να καταδικαστεί ακόμη και σε κάθειρξη 90 ετών, αν και οι εισαγγελικές αρχές είχαν ζητήσει να του επιβληθεί ποινή 60 ετών. Οι συνήγοροί του δεν είχαν κάνει κάποια αντιπρόταση, ζητώντας μόνο από τη Λιντ «να μην του στερήσει τα νιάτα του», γιατί «ενήργησε καλή τη πίστει».

Η πρόεδρος του στρατοδικείου δήλωσε ότι στην ποινή των 35 ετών θα συμπεριληφθούν τα περίπου 3,5 χρόνια που έχει ήδη εκτίσει προφυλακισμένος ο Μάνινγκ και θα έχει δικαίωμα να αποφυλακιστεί υπό όρους αφού εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής του.