Όπως επισημαίνεται, στο πλαίσιο της λιτότητας και σε μια προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών της, η Ελλάδα αναγκάστηκε να κάνει σκληρές περικοπές στο σύστημα της Υγείας, που ξεπέρασαν το 40%. 
 
Όπως είχε παρατηρήσει Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος «οι περικοπές δεν γίνονται με το νυστέρι, αλλά με το μαχαίρι του χασάπη». Οι δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα μειώθηκαν στο 6% του ΑΕΠ της, την ώρα που στη Μ. Βρετανία ανέρχονται στο 8% του ΑΕΠ της χώρας και στη Γερμανία στο 9%. 
 
Οι συνέπειες αυτών των περικοπών ήταν καταστροφικές, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα ενώ παρατίθενται το παράδειγμα της αύξησης των μολύνσεων από HIV κατά 200% από το 2010 αλλά και η επιδημία ελονοσίας – η μεγαλύτερη των τελευταίων 40 ετών στην Ελλάδα – η οποία αποδίδεται στην περικοπή των κονδυλίων για τους ψεκασμούς κατά των κουνουπιών. 
 
«Περισσότερα από 200 σημαντικά φάρμακα έχουν αποσυρθεί από τα ράφια ορισμένων φαρμακείων, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός για τα φάρμακα μειώθηκε σε σημαντικό βαθμό και οι φαρμακευτικές εταιρείες εγκαταλείπουν μαζικά την χώρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 
 
Επίσης, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, από το 2008 μέχρι σήμερα ο αριθμός των ανθρώπων που δηλώνουν πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα ιατρικής φροντίδας την ώρα που την χρειάζονται, έχει αυξηθεί πάνω από 40%, με την πλειοψηφία αυτών να είναι συνταξιούχοι. 
 
Τέλος, πέραν των τραγικών συνεπειών στην υγεία των πολιτών, οι πρωτοφανείς περικοπές στον εν λόγω τομέα κόστισαν την απώλεια εργασίας σε πάνω από 35.000 γιατρούς, νοσοκόμες και γενικά εργαζόμενους στον ευρύτερο τομέα, την ώρα που η ανεργία αγγίζει το 27% και σε μερικές περιοχές η ανεργία των νέων φτάνει έως και το 75%! 
 
Χωρίς ορατή ελπίδα για το μέλλον, οι άνθρωποι προσφεύγουν σε φθηνά φάρμακα, ενώ τα ποσοστά αυτοκτονιών ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.