Η σχετική τροπολογία στάλθηκε σχεδόν έτοιμη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από τη γενική γραμματεία της Κυβέρνησης.  Το όνομα του υπουργού Δικαιοσύνης δεν υπάρχει καν κάτω από την επίμαχη τροπολογία, γεγονός που ενόχλησε τους υπουργούς, που  φέρονται να την υπογράφουν και οι οποίοι δήλωσαν ότι τους προωθήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης. 
 
Πηγές του TPP αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αποσύρει τελικά  την τροπολογία μετά το θόρυβο που ξέσπασε,  καθώς εκτός από τους υπουργούς,  δεκάδες βουλευτές της συγκυβέρνησης τηλεφωνούσαν έντρομοι και διαμαρτύρονταν ότι δεν θα ψηφίσουν φωτογραφικές διατάξεις που ευνοούν συγκεκριμένα συμφέροντα, σε μία τόσο τεταμένη περίοδο. 
 
Από το Μαξίμου απολογούνταν   ότι η διάταξη έγινε για να προστατευθούν οι εφοπλιστές έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού, αλλά δεν έπεισαν κανέναν. 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, που είναι εκτεθειμένος και πιέζεται να δώσει εξηγήσεις, σκέφτεται αν θα απαντήσει την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή ή θα αποσύρει την τροπολογία σιωπηρώς. 
 
Ότι κι αν γίνει,  τα ερωτήματα παραμένουν σχετικά με τους ποιους συγκεκριμένους επιχειρηματίες ή δημόσιους λειτουργούς επιχειρήθηκε να καλύψουν μέσω της συγκεκριμένης τροπολογίας.