Η συζήτηση για τη χρηματοδότηση των Μέσων είναι συζήτηση για τη δημοκρατία. Όσο οι εκδόσεις θα βασίζονται στην παράπλευρη δραστηριότητα των εκδοτών η ατζέντα της ενημέρωσης θα εξυπηρετεί τα παράπλευρα συμφέροντά τους.

Εφημερίδες, τηλεόραση, περιοδικά και ραδιόφωνο συνεχίζουν να απαξιώνονται εδώ και χρόνια επειδή απέτυχαν να επιτελέσουν το ρόλο τους. Τα αφεντικά τους επένδυσαν στην ψυχαγωγία εξασφαλίζοντας όλο και μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες, μοιράζοντας αυτοκίνητα, μετρητά και δεκάδες DVD κάθε εβδομάδα. Βασίστηκαν στο marketing και ξέχασαν το περιεχόμενο. Η δημοσίευση έπαψε να είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Τα καθιερωμένα ΜΜΕ καταρρέουν όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όπως φωνάζουν τα ίδια. Χρόνια τώρα φούσκωναν τα νούμερά τους και τα πουλούσαν σε κόμματα και πολιτικούς που με τη σειρά τους αναλάμβαναν την προστασία των συμφερόντων τους.

Δεν θα επεκταθώ. Θέλω μόνο να πω ότι οι ιδιοκτήτες των καθιερωμένων ΜΜΕ έχουν τη δύναμη που τους δίνουν οι καταναλωτές της ενημέρωσης. Ότι μέχρι σήμερα πουλούσαν τη δική σου άποψη αθροίζοντας τα νούμερα των πωλήσεων/τηλεθεάσεων/αναγνώσεων και τώρα που δεν τους εμπιστεύεσαι είναι και αυτοί τόσο πανικόβλητοι όσο και εσύ.

Το ThePressProject καλείται ωστόσο να λειτουργήσει σε αυτό το χαοτικό περιβάλλον και για να πετύχει θα πρέπει να λειτουργήσει με ένα πολλαπλό επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο στηρίζεται στους παρακάτω άξονες:

1. Διαφήμιση: Το TPP δεν δέχεται διαφημίσεις από τράπεζες και κράτος (με εξαίρεση διαφημίσεις που σερβίρονται αυτομάτως από το Google, οπότε δεν μεσολαβεί οποιαδήποτε άμεση συναλλαγή με τον διαφημιζόμενο). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι κλάδοι από τους οποίους μπορεί να αντλήσει έσοδα. Το νέο TPP περιλαμβάνει ένα εμπορικό πρόγραμμα διεκδίκησης μεγαλύτερης μερίδας της διαφημιστικής πίτας, δεδομένης και της μεγάλης αύξησης της επισκεψιμότητάς του (πάνω από 600.000 απόλυτα μοναδικοί επισκέπτες κάθε μήνα).

2. Παροχή υπηρεσιών: Το ThePressProject μετακομίζει σε νέες εγκαταστάσεις,  προκειμένου να εκμεταλλευτεί την ειδική τεχνογνωσία του στο διαδίκτυο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εγκαταστάσεων, που περιλαμβάνουν ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά web studios, θα ενοικιάζονται σε άλλα διαδικτυακά ΜΜΕ. Επιπλέον,  ειδικές εκδοτικές παραγωγές και εφαρμογές θα πωλούνται σε άλλα μέσα (κυρίως της περιφέρειας).

3. Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις: Τα ΜΜΕ, και ιδιαίτερα αυτά που επιδιώκουν ενδοκοινοτικές εκδοτικές συνέργειες, μπορούν να αντλήσουν πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ειδικών προγραμμάτων. Τα προγράμματα αυτά υπολογίζεται να ανοίξουν τους επόμενους μήνες. Για τον πρώτο χρόνο οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες, ωστόσο ήδη προχωράμε σε συνεργασίες με ευρωπαϊκά ΜΜΕ προκειμένου να διεκδικήσουμε ό,τι μας αναλογεί.

4. Προαιρετικές συνδρομές/δωρεές: Το υλικό του TPP παρέχεται δωρεάν και έτσι θα συνεχίσει. Ωστόσο, χρειάζεται την ενίσχυση από αυτούς που έχουν το μεγαλύτερο συμφέρον να μεγαλώσει: εσάς. Αν ένα ελάχιστο ποσοστό των επισκεπτών του διέθετε από λίγα ευρώ το μήνα, ενδεχομένως δεν θα χρειαζόταν κανένας από τους προηγούμενους σχεδιασμούς. Γνωρίζουμε ότι για διάφορους λόγους το crowd funding δεν έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά στην χώρα μας, αυτό όμως μπορεί να αλλάξει. Εσύ μπορείς να το αλλάξεις.

Το ThePressProject για να λειτουργήσει υπό τη νέα του μορφή χρειάζεται περίπου 16.000 ευρώ το μήνα, ενώ άλλα 12.000 ευρώ έχουν υπολογιστεί ως ετήσιο κόστος για δημοσιογραφικές έρευνες. Στις 16.000 περιλαμβάνεται το μισθοδοτικό κόστος, οι server και τα πάγια ανελαστικά έξοδα. Ως απόδειξη σεβασμού προς τον αναγνώστη, και για να είναι απόλυτα ξεκάθαρος και διαφανής ο τρόπος λειτουργίας του,το TPP θα δημοσιεύει μηνιαίο οικονομικό απολογισμό.

Αν ποτέ υπάρξει πλεόνασμα (όχι σαν αυτό του κ. Σαμαρά) θα προχωράμε στα επόμενα σχέδια μας (και πιστέψτε με, υπάρχουν πολλά).

Η απαξίωση των Μέσων δεν ήρθε από την οικονομική κρίση. Ήρθε πρωτίστως από τον τρόπο λειτουργία τους. Ξεκίνησε όταν οι ιδιοκτήτες σταμάτησαν να σε σέβονται, και σε μετέτρεψαν σε ένα νούμερο που το προσθέτουν και το αφαιρούν στους ισολογισμούς τους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν το TPP καταφέρει να στηριχτεί στους αναγνώστες του, τότε πιστεύω ειλικρινά ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι ίδιοι.

» Τρόποι να ενισχύσεις