Με παράλυση κινδυνεύει η αμερικανική κυβέρνηση καθώς το χρονικό περιθώριο για να περάσει από το Κογκρέσο ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών δαπανών στενεύει επικίνδυνα και οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν φαίνεται να πλησιάζουν σε έναν συμβιβασμό. 

 
Οι ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να αποφύγουν το πρώτο “λουκέτο” των ομοσπονδιακών υπηρεσιών λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από το 1996. Ωστόσο, στις δημόσιες εμφανίσεις τους, οι ηγέτες των δύο κομμάτων φάνηκαν περισσότερο διατεθειμένοι να επιρρίψουν τις ευθύνες για το αδιέξοδο στους αντιπάλους τους από το να συνεχίσουν τον διάλογο για την εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.
 

Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να συμφωνήσουν έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, όταν και λήγει το δημοσιονομικό έτος (2014) για τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Σε διαφορετική περίπτωση οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα αναστείλουν πολλές λειτουργίες τους, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα οδηγηθούν σε αναγκαστική, άνευ αποδοχών, άδεια.


Οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα στην Ουάσιγκτον και, εάν δεν ευοδωθούν, τότε η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα υποχρεωθεί να βάλει «λουκέτο» σε όλες τις μη απολύτως απαραίτητες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται σε ομοσπονδιακούς οργανισμούς θα σταλούν στο σπίτι τους με άδεια άνευ αποδοχών, χωρίς εγγύηση αναδρομικών αποδοχών όταν επιστρέψουν.


Θα πρόκειται για το πρώτο αντίστοιχο «κατέβασμα ρολών» στον ομοσπονδιακό κρατικό τομέα εδώ και 17 χρόνια.


Βασικό διακύβευμα και πέτρα του σκανδάλου αποτελούν τα έξοδα για την εφαρμογή του νόμου του Μπαράκ Ομπάμα για την υγειονομική περίθαλψη, ο οποίος έχει γίνει γνωστός ως Obamacare.


Νωρίς το πρωί της Κυριακής, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε μια αναθεωρημένη έκδοση του προϋπολογισμού τον οποίο είχε εγκρίνει η Γερουσία, αφαιρώντας τα έξοδα για το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός το οποίο πιθανότατα φέρνει εγγύτερα το δημοσιονομικό αδιέξοδο.

Οι ανησυχίες για την παρακώλυση της έγκρισης του αμερικανικού προϋπολογισμού στο Κογκρέσο κυριαρχούν «τρομάζουν» περισσότερο από όλους στο Κογκρέσο. Οι ανησυχίες επιτείνονται μετά την έγκριση νομοσχεδίου χρηματοδότησης στην Βουλή των Αντιπροσώπων, που προϋποθέτει την ετήσια καθυστέρηση στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης του κρατικού προγράμματος υγείας, το αποκαλούμενο Obamacare.
 

Η Wall Street υπέστη με το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας την πρώτη εβδομαδιαία πτώση από τον Αύγουστο, καθώς στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι αν δεν αυξήσει το Κογκρέσο το όριο του χρέους ως τις 17 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς και θα διακοπεί η λειτουργία της.

Το Κογκρέσο κατάφερε το καλοκαίρι του 2011 να καταλήξει την τελευταία στιγμή σε μια λύση για το ομοσπονδιακό χρέος και τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Ωστόσο η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση που προηγήθηκε οδήγησε στην απώλεια της κορυφαίας πιστοληπτικής αξιολόγησης “AAA” για τις ΗΠΑ από την Standard & Poor’s.