Της Βασιλικής Σιούτη
 
Μόλις χθες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο American Jewish Committee, στις ΗΠΑ, διαβεβαίωνε ότι «συνέτριψαν τον εξτρεμισμό» και ότι «οι ναζί μπήκαν στη φυλακή» για να πληροφορηθεί σήμερα ότι οι ανακριτικές αρχές αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερους με περιοριστικούς όρους, τους τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο και Νίκο Μίχο.
 
Η αμηχανία και ο εκνευρισμός στην κυβέρνηση είναι έντονος,  όπως και η ενόχληση για τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν.Δένδια. Τα μέχρι τώρα στοιχεία της δικογραφίας που συγκέντρωσαν, όπως προκύπτει, δεν θεωρήθηκαν τόσο επαρκή, ώστε να δικαιολογήσουν το επικοινωνιακό θέαμα με τις συλλήψεις, που στήθηκε από την κυβέρνηση. Υπάρχουν ωστόσο, και δεύτερες σκέψεις, αλλά και καχυποψία για την απόφαση των ανακριτών. Σε κάθε περίπτωση όμως, υπάρχει μείζον θέμα για την κυβέρνηση.
 
Οι ευθύνες για το κυβερνητικό φιάσκο είναι μεγάλες, αλλά ήταν το Μέγαρο Μαξίμου αυτό που χειρίστηκε ως επικοινωνιακό ζήτημα, ένα θέμα δικαιοσύνης και τώρα δέχεται και τα πυρά και την αμφισβήτηση,  ακόμα και από τους δικούς τους.
 
 «Η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει την έλλειψη της πολιτικής βούλησης,  αλλά και της αδράνεια της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και του κρατικού μηχανισμού, οργάνωσε ένα τεράστιο επικοινωνιακό σόου, το οποίο τώρα γυρνάει σε βάρος της» σχολίαζε έγκριτος νομικός.

Η ζημιά για τον πρωθυπουργό είναι σε μεγάλο βαθμό και προσωπική,  αφού τόσο ο Ν.Δένδιας, όσο και οι συνεργάτες του από το Μέγαρο Μαξίμου, όλες τις προηγούμενες μέρες μιλούσαν για «εντολή Σαμαρά».

«Το κράτος δικαίου απάντησε στη Χρυσή Αυγή με εντολή Σαμαρά» άφηνε να διαρρεύσει στους δημοσιογράφους – φτιάχνοντας κλίμα – το επικοινωνιακό επιτελείο του, ενώ και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, όταν συνάντησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε δηλώσει περιχαρής μπροστά στις κάμερες : «Η εντολή που έχω από τον πρωθυπουργό είναι ότι τα τάγματα εφόδου και οι νεοναζιστικές οργανώσεις δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές».

«Το πρόβλημα είναι ότι καλλιεργήσαμε προσδοκίες στις οποίες δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε», σχολίαζε μέλος της κυβέρνησης. Η γκρίνια είναι διάχυτη στους κυβερνητικούς βουλευτές. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι είχαν διατηρήσει τις επιφυλάξεις τους εξαρχής. «Πάλι απαξιώνονται οι θεσμοί με τον τρόπο που λειτουργήσαμε και όταν απαξιώνονται οι θεσμοί, κερδίζει η Χρυσή Αυγή» επισημαίνει ένας από αυτούς.

Στην κυβέρνηση οι περισσότεροι παραδέχονται το Βατερλό, ενώ οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δηλώνουν τώρα -αμήχανοι- ότι «δεν τ’ αποφασίζει η κυβέρνηση αυτά, αλλά η ανεξάρτητη δικαιοσύνη».
 

Η μεγαλύτερη δυσαρέσκεια, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, πάντως,  εκφράζεται για τον υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς ο Χ.Αθανασίου και πριν την είσοδό του στην κυβέρνηση, θεωρούνταν πάντα ο άνθρωπος της Νέας Δημοκρατίας στη δικαιοσύνη και κάποιοι είχαν την απαίτηση από αυτόν να ελέγχει το χώρο του (είναι χαρακτηριστικό ίσως, ότι πολιτικοί του αντίπαλοι τον αποκαλούσαν ως την «κουτάλα της Ν.Δ» στη δικαιοσύνη).  

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση εξετέθη σήμερα και αναζητεί τρόπο να αντιστρέψει και να ελέγξει το παιχνίδι ξανά. Εξίσου ξεκάθαρο είναι ότι πάλι βιάστηκαν και την πάτησαν, όπως με την ΕΡΤ, αφού είχαν σκεφτεί το πρώτο βήμα, αλλά όχι το δεύτερο και το τρίτο.