Όλα δείχνουν ότι ο Πατέλης «έκαψε» τον Μιχαλολιάκο. Ο φύρερ στην κατάθεσή του δήλωσε ότι καταδικάζει τη βία… κι ας έχει συλληφθεί για βομβιστικές ενέργειες στο παρελθόν

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το «Βήμα», η προφυλάκιση “κλείδωσε” για ανακριτή και εισαγγελέα ήδη από τις 4.00 τα ξημερώματα και σε αυτό φαίνεται να συνετέλεσε η απολογία του πυρηνάρχη, Γιώργου Πατέλη – εξετάστηκε λίγες ώρες πριν από τον αρχηγό του – αλλά και οι επικοινωνίες, που είχαν καταγραφεί από την ΕΥΠ.

 
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος κρίθηκε ύποπτος διάπραξης και νέων εγκλημάτων, όπως για παράδειγμα την απόκρυψη στοιχείων. «Τον έκαψε ο Πατέλης» έλεγε αρμόδια δικαστική πηγή, παρότι ο Ν. Μιχαλολιάκος έδωσε με τους συνήγόρους του – τον αδελφό του, κ. Τάκη Μιχαλόλια και τον κ. Δημ. Νινόπουλο, μεγάλη μάχη να «καταρρίψει» το ισχυρό χαρτί του κατηγορητηρίου σε βάρος του: ότι το πρωί μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από τις 10.15  ως τις 12.37 υπήρξαν αλλεπάλληλες  επικοινωνίες με όλα τα στελέχη του Πειραιά, τα οποία μίλησαν εκείνη την ημέρα με τον αρχηγό.
 
Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας απολογίας του υποστήριξε ότι η διώξή του είναι πολιτική και όχι ποινική, καθώς και ότι λυπάται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
 
Παράλληλα, καταδίκασε τη βία απ΄όπου κι αν προέρχεται, ότι δεν γνωρίζει αν κάποια μέλη της ΧΑ είχαν παραβατική συμπεριφορά, ότι η ΧΑ είχε μόνο κοινοβουλευτική δράση.
 
«Λυπάμαι πραγματικά για τον θάνατο του Παύλου Φύσσα, δεν είμαι ναζιστής και ποτέ δεν συμμετείχα στην σύνταξη ενός καταστατικού, που ασπάζεται τον ναζισμό. Πιστεύω στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία και δεν μπορεί να είμαι υπεύθυνος για όσα κάνει κάθε μέλος της Χρυσής Αυγής».


 
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής υποστηρίζει ότι οι καταγεγραμμένες τηλεφωνικές κλήσεις, από τον πυρηνάρχη της τοπικής οργάνωσης σε σταθερά τηλέφωνα, που έγιναν μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, αφορούσαν αριθμούς που ο ίδιος  έχει παραχωρήσει στα γραφεία του κόμματος. Επομένως, ισχυρίζεται η υπεράσπιση τού Νικού Μιχαλολιάκου, δεν αποδεικνύεται ότι ο κατηγορούμενος πυρηνάρχης συνομίλησε με τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής.
 
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής φέρεται να ζήτησε από την ανάκριση να προχωρήσει σε άρση του «ουσιαστικού απόρρητου» ώστε να παραδοθούν εφ' όσον υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες.  
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας «κατά το χρονικό διάστημα από την 10:13πμ, της 18ης Σεπτεμβρίου, το πρωί της επομένης δηλαδή μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έως και τις 12:37μμ σταθερή τηλεφωνική σύνδεση που ανήκει στον κ. Μιχαλολιάκο, λαμβάνει πλήθος εισερχόμενων κλήσεων από τηλέφωνο που ανήκει στον πυρυνάρχη.
 
Εξερχόμενος από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ο Ν. Μιχαλολιάκος φώναξε «ζήτω η νίκη». Έξω από το κτίριο τον περίμενε η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια, η κόρη του Ουρανία και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γερμενής, Αρβανίτης και Ματθαιόπουλος.

Οι βουλευτές Κασιδιάρης και Μίχος, που λίγο νωρίτερα είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, δεν μπόρεσαν να μπουν στο κτίριο 6 της εισαγγελίας, όπου απολογούνταν ο αρχηγός όπως απαίτησαν από τον επικεφαλής της φρουράς.