Όπως έγινε γνωστό, η ογκωδέστατη δικογραφία (πάνω από 2.500 σελίδες) περιλαμβάνει και συνομιλίες των εμπλεκόμενων προσώπων που καταγράφηκαν ύστερα από άρση του τηλεφωνικού τους απορρήτου.
 
Οι βαρύτατες πράξεις που διερευνώνται -μεταξύ αυτών της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης- φέρονται να τελέστηκαν από τις αρχές του περασμένου Μαΐου έως το τέλος Αυγούστου, στην περιοχή «Λάκκος Καρατζά» στη Μεγάλη Παναγία και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού.
Διαβάζουμε στην «Ελευθεροτυπία»:
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, μερικές από τις ενέργειες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, και για την ΕΛ.ΑΣ. που διενήργησε τη προανάκριση ενοχοποιούν τους «27» που έχουν κληθεί ως ύποπτοι να δώσουν ανωμοτί κατάθεση, είναι:
 
Γυναίκα κατηγορείται ότι αναρτούσε στο Ιντερνετ κείμενα κατά της εξόρυξης χρυσού, όπως επιστημονικές μελέτες καθηγητών του ΑΠΘ, ή αφίσες από τις εκδηλώσεις κατά της εξόρυξης που διοργάνωναν τα συντονιστικά των κατοίκων, ή αφίσες από εκδηλώσεις κατά της εξόρυξης, που διοργάνωναν ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου.
 
Η ανάρτηση κειμένων από την ύποπτη σε μπλογκ της και η «συνεννόησή» της με ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου συνιστούν για την ΕΛ.ΑΣ. «αντιμεταλλευτική δραστηριότητα από μέλος της εγκληματικής οργάνωσης», που σκοπό έχει να προπαγανδίσει εκδηλώσεις κατά της εξόρυξης.
 
Κάτοικοι της Ιερισσού συναντιούνται σε δύο ξεχωριστές συναντήσεις μετά από κλήσεις που έχουν δεχτεί από την ΕΛ.ΑΣ. για να δώσουν δείγμα DNA. Στις συναντήσεις τους παίρνουν μέρος δικηγόροι για να τους συμβουλέψουν ποια θα πρέπει να είναι η στάση και η συμπεριφορά τους. Οι συναντήσεις αυτές χαρακτηρίζονται «περίεργες και συνωμοτικές» και προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ μελών της εγκληματικής οργάνωσης.
 
Η καταγραφή των απομαγνητοφωνημένων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είναι τόσο λεπτομερής, που δεν έχουν σβηστεί ούτε συνδιαλέξεις άσχετες με την κατηγορία και την εξόρυξη χρυσού, όπως τηλεφωνικές παραγγελίες σε σουβλατζίδικα και πιτσαρίες για «ντελίβερι».

Αναλυτική αντιπληροφόρηση:

Εδώ , εδώ  και  εδώ