Οι προμήθειες που δημοσιεύονται αυτές τις ημέρες στο σύστημα διαφάνειας αφορούν ως επί το πλείστον ενοικίαση εξοπλισμού για τρεις μήνες, παρόλο που όλοι όσοι ασχολούνται με το ρεπορτάζ γνωρίζουν ότι αφενός οι προμήθειες αυτές έχουν ήδη γίνει πριν τη δημοσίευση των ΑΔΑ (κάτι που δεν προβλέπεται από το Νόμο) και αφετέρου ότι ακόμα είναι πολλά αυτά που ενώ έχουν παραδοθεί δεν εμφανίζονται στη Δι@ύγεια.

Το σύνολο των αποφάσεων περιγράφουν δαπάνες που γίνονται με απευθείας αναθέσεις είτε υπό καθεστώς «επειγουσών διαπραγματεύσεων» και αφορούν την ενοικίαση εξοπλισμού, αφού λόγω του ότι η ΕΡΤ βρίσκεται υπό εκκαθάριση δεν δύναται να προχωράει σε επενδύσεις, δηλαδή να αγοράζει εξοπλισμό. Μη σκάτε όμως, τα νοικιάζουμε στην τιμή αγοράς τους.

Η εταιρεία που δεν ήξερε πολλά

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σύστημα μοντάζ ήχου και εικόνας για την παραγωγή του δελτίου ειδήσεων. Η ανάθεση γίνεται στην εταιρεία που, σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του ThePressProject «δεν ήξερε τίποτα για την ΔΤ», την Telmaco.

Παρόλο που η σχετική ΑΔΑ δεν αναφέρεται στον πραγματικό εξοπλισμό (άλλη μια παρατυπία στη Δι@ύγεια), σύμφωνα με το ρεπορτάζ τέσσερα συστήματα Avid είχαν από καιρό μεταφερθεί από το studio του Master Chef στην ΔΤ. Τα συστήματα αυτά άνηκαν στην Telmaco. Η αγορά των συστημάτων αυτών μαζί με το hardware και το ειδικό software στοιχίζουν λίγο παραπάνω από 2.000€ για το κάθε ένα. Η ΔΤ όμως νοικιάζει τα μηχανήματα προς 19.900 ευρώ το μήνα (για 3 μήνες) και πληρώνει και άλλα 19.800 για την εγκατάστασή τους (συνολικό κόστος 79.500€). Το κόστος εγκατάστασης αυτών των τεσσάρων μηχανημάτων είναι λίγο μεγαλύτερο από όσα έδωσε γνωστό υπουργείο πέρυσι για την καλωδίωση και εγκατάσταση 80 υπολογιστών. Πέραν όμως όσων αναφέρθηκαν, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Telmaco έχει προσφέρει πολλά περισσότερα από τέσσερα PC στην ΔΤ, χωρίς να έχουμε βρει ακόμα τις σχετικές αποφάσεις. Να περιμένουμε αντίστοιχη πολιτική στη χρέωσή τους;

Η μισή αρχοντιά

Η ΔΤ σκοπεύει να γίνει το καθαρότερο κτήριο της Ευρώπης. Δεν εξηγείται αλλιώς το μηνιαίο κόστος καθαρισμού, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 12.516/μήνα. Σημειώνουμε εδώ ότι για τη λειτουργία των κυλικίων εκδίδεται ξεχωριστή απόφαση. Η σύμβαση είναι μεν τρίμηνη, αλλά προβλέπει και την επέκτασή της. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουν ότι η ΔΤ δεν σκοπεύει να φύγει από το προσκήνιο έτσι εύκολα. Τρανή απόδειξη το νέο κυλικίο που κατασκευάστηκε στην Κατεχάκη. Ποιο λόγο θα είχε ο Καψής ή ο Μάναλης να επενδύσουν σε κάτι τέτοιο αν σκόπευαν σε ένα μήνα να έχουν φύγει;

Η φλόγα που καίει

Είναι γνωστό ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο ενδιάμεσος φορέας είναι οι αυξημένες ανάγκες τηλεοπτικής κάλυψης εξαιτίας της επικείμενης Ελληνικής Ευρωπαϊκής Προεδρίας. Μια πικρή γεύση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει βρίσκουμε στη Δι@ύγεια, με απόφαση που εγκρίνει ποσό δαπάνης 40.700 € για ενοικίαση εξοπλισμού για την κάλυψη της αφής της ολυμπιακής φλόγας (κόστος ενοικίασης δηλαδή για έργο μίας ημέρας). Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΤ θα κληθεί να καλύψει περίπου 30 συνεδριάσεις της Ε.Ε. στους επόμενους έξι μήνες.

Η ιδιωτική θεματοφυλακή

Ερωτηματικά όμως υπάρχουν και σε άλλα σημεία των αποφάσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ΑΔΑ για την προμήθεια συστήματος λειτουργίας του ραδιοφώνου. Διαβάζουμε ότι το πρόγραμμα BroadCath ενοικιάστηκε για τρεις μήνες με κόστος 1.700€/μήνα. Εκτός του ότι η τιμή του προγράμματος αυτή στην αγορά είναι η ίδια με την τιμή ενοικίασης, υπάρχει κι άλλο  ανησυχητικό κομμάτι στην απόφαση: Στην αιτιολογική παράγραφο αναφέρεται ρητά ότι το BroadCatch προτείνεται επειδή αφενός αυτό χρησιμοποιούσε και η ΕΡΤ και αφετέρου επειδή η εταιρεία διέθετε backup με το σύνολο του αρχείου της ΕΡΑ. Είχε κατά το παρελθόν παραχωρηθεί σε ιδιώτη ο πλούτος της δημόσιας ραδιοφωνίας; Τι προδιαγραφές ασφαλείας πληρούσε η εταιρεία που φύλαγε στους server της το ιστορικό αρχείο της ραδιοφωνίας της Ελλάδας;

Έρχεται δύσκολος χειμώνας

Παρόλο που η ΔΤ χρειάστηκε πολλά περισσότερα (εξοπλισμό και υπηρεσίες) από όσα περιλαμβάνονται στις εκτελεστικές αποφάσεις, στη Δι@ύγεια καταγράφεται σωρεία αποφάσεων για διαδικαστικά ή ήσσονος σημασίας ζητήματα. Ένα απ' αυτά είναι και η επιδιόρθωση χαλασμένων κλιματιστικών. Ωστόσο, και σ' αυτή την περίπτωση τα κόστη φαντάζουν περίεργα. Για παράδειγμα, για την επισκευή ενός χαλασμένου θερμοστάτη σε ένα απλό κλιματιστικό που κοστίζει 300€ εγκρίνεται δαπάνη 1.084€ για την εργασία αντικατάστασης. Δεν είμαστε ψυκτικοί, αλλά στα γραφεία του ThePressproject μια αντίστοιχη εργασία στοίχισε 80€.

Τι γίνεται με τους φόρους;

Ένα επιπλέον ερωτηματικό sτις αποφάσεις που σχετίζονται με την ΔΤ έχει να κάνει με την τιμολόγηση των υπηρεσιών. Εκτός του ότι οι αποφάσεις έχουν ασυνήθιστα μικρούς με όρους Δημοσίου χρόνους εξόφλησης (συνήθως 60 ημερών), σε όλες τις ΑΔΑ αναφέρεται ότι το πόσο δεν περιλαμβάνει τον ΦΠΑ και τους φόρους. Εκτός όμως του ΦΠΑ, οι φόροι σε όλες τις αντίστοιχες ΑΔΑ δεν πληρώνονται ποτέ από το κράτος, αφού πρόκειται για παρακράτηση που επιστρέφεται στον ανάδοχο μέσω της ΔΟΥ στο τέλος του χρόνου. Αναρωτιόμαστε λοιπόν ποιοι είναι αυτοί οι φόροι που θα πληρώσει το κράτος προκαταβολικά και αν υπάρχει κάποια ειδική πρόβλεψη επιστροφής τους.

Οι πρώτες αποφάσεις που δημοσιεύονται στη Δι@ύγεια δημιουργούν μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με το τελικό κόστος του ενδιάμεσου φορέα. Κόστος που θα κληθούν να καλύψουν οι φορολογούμενοι.


Υ.Γ. Εν έτει 2013 η ανικανότητα του Υπουργείου Οικονομικών να αναρτήσει ένα σωστό αναγνώσιμο PDF αντί για σκαναρισμένες φωτοτυπίες μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως.