«Οι ισλαμιστές εξαπέλυσαν από μακριά οβίδες στην πόλη Γκάο. Προς το παρόν δεν μπορώ να πω αν υπάρχουν θύματα ή όχι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του γενικού επιτελείου του στρατού του Μάλι στην Γκάο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από αυτόπτες μάρτυρες και από την υπηρεσία επικοινωνίας της γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Μάλι.
«Στρατιώτες εστάλησαν αμέσως στην τοποθεσία απ' όπου εβλήθησαν οι οβίδες», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του γενικού επιτελείου του στρατού του Μάλι.
«Επιβεβαιώνω ότι σημειώθηκαν πέντε εκρήξεις αυτήν τη Δευτέρα κοντά στην Γκάο. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν επρόκειτο για οβίδες ή πυραύλους. Το εξετάζουμε», δήλωσε μέλος της υπηρεσίας επικοινωνιών της γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης.
«Δύο σπίτια επλήγησαν στην πόλη. Όσον αφορά τον απολογισμό, προς το παρόν γνωρίζουμε ότι ένας στρατιωτικός του Μαλί τραυματίστηκε. Στείλαμε εκεί στρατιώτες στο πλευρό των στρατιωτών του Μάλι», πρόσθεσε ο γάλλος αξιωματούχος.
Η ρίψη πυρών στην Γκάο σημειώνεται εννέα ημέρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο Τιμπουκτού, την άλλη μεγάλη πόλη στο βόρειο Μάλι, από την οποία έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον δύο πολίτες και τραυματίστηκαν επτά στρατιώτες της χώρας, ενώ σκοτώθηκαν και οι τέσσερις δράστες της επίθεσης, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi), σύμφωνα με την οποία σε αυτήν έχασαν την ζωή τους 16 στρατιώτες του Μάλι.
Οι ενέργειες αυτές των ενόπλων ισλαμιστών αποδεικνύουν ότι ένα τμήμα τους εξακολουθεί να είναι ενεργό στο βόρειο τμήμα της χώρας, παρά την γαλλοαφρικανική στρατιωτική επέμβαση τον Ιανουάριο, για την οποία την πρωτοβουλία είχε η Γαλλία, με στόχο την εκδίωξη των ισλαμιστών από την περιοχή.
Οι ισλαμιστές είχαν υπό τον έλεγχό τους το βόρειο Μάλι για 10 μήνες κατά τους οποίους είχαν διαπράξει πολλές ωμότητες στο όνομα της Σαρία (ισλαμικός νόμος).
Ο γαλλικός στρατός, ο οποίος κατά την σημαντικότερη περίοδο της επέμβασής του είχε αποστείλει περισσότερους από 4.000 άνδρες στην αφρικανική χώρα, διατηρεί μια παρουσία περίπου 3.000 ανδρών, με στόχο να τους μειώσει σε περίπου 1.000 ως το τέλος της χρονιάς.