Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στη Βραζιλία.

Νεαροί με κουκούλες επιχείρησαν να εισβάλουν στο δημαρχείο του Ρίο και σε άλλα δημόσια κτίρια. Στις βόμβες μολότοφ οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Τράπεζες, μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και καταστήματα μπήκαν στο στόχαστρο των νεαρών.

Για αρκετές ώρες το κέντρο του Ρίο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Ένα λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ τα έπιπλα από τις λεηλατημένες τράπεζες χρησιμοποιήθηκαν ως οδοφράγματα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, περίπου 50.000 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση πριν ξεσπάσουν τα βίαια επεισόδια.

Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και δύο μήνες, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις.

Φωνάζοντας «να πέσει αυτή η κυβέρνηση! Έξω ο Καμπράλ κι ο Πάες!» (σ.σ. αντίστοιχα ο Σέρτζιο Καμπράλ, κυβερνήτης στην πολιτεία, και ο Εντουάρντο Πάες, ο δήμαρχος της πόλης), χιλιάδες διαδηλωτές —εκπαιδευτικοί και υποστηρικτές τους— διαδήλωσαν χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό έκτροπο χθες στην λεωφόρο Ρίο Μπράνκο ως την πλατεία Σινελάντια, όπου βρίσκεται το δημαρχείο.
 
Όταν έπεσε το σκοτάδι όμως άρχισαν τα πρώτα επεισόδια, πρωτοστατούντων περίπου 200 μελών του «Μπλακ Μπλοκ». Ένα λεωφορείο πυρπολήθηκε, βιτρίνες καταστημάτων και υποκαταστημάτων τραπεζών έσπασαν και υψώθηκαν οδοφράγματα. Μια ομάδα έσπασε τις πόρτες του δημαρχείου, άλλοι πέταξαν αυτοσχέδιες βόμβες στην πρόσοψή του και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων στον δρόμο.
 
Μπροστά από το κτίριο του δημαρχείου άλλοι διαδηλωτές άναψαν μια φωτιά κι έγραψαν με κόκκινα γράμματα στην πρόσοψη το σύνθημα: «+ βιβλία και – δακρυγόνα».
 
Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από μια μονάδα αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας που έκανε χρήση δακρυγόνων. Έντεκα πρόσωπα, ανάμεσά τους ένας ανήλικος, συνελήφθησαν πριν απελευθερωθούν ελλείψει αποδείξεων για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες εναντίον τους, σύμφωνα με την έκδοση της εφημερίδας O Globo στο Διαδίκτυο.
 
Και στο Σάο Πάολο όμως μια διαδήλωση υπέρ των εκπαιδευτικών αμαυρώθηκε από επεισόδια. Επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις αστυνομικοί, τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα O Diario.