Από τότε, ωστόσο, φαίνεται πως έχουν αλλάξει κατά πολύ οι οικονομικές συνθήκες της χώρας, γεγονός που επιτρέπει υπό συνθήκες ορισμένες μονοπωλιακές πρακτικές. 

Σημαντικός παράγοντας που επηρέασε την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού φέρεται να είναι το γεγονός πως μια ενδεχόμενη απορριπτική απόφαση θα οδηγούσε σε «λουκέτο» την Olympic Air, της οποίας το 20% επρόκειτο να περιέλθει στην Aegean.

Το λουκέτο της Olympic Air θα σήμαινε πως η Aegean θα καθίστατο η μοναδική εταιρεία πτήσεων εσωτερικού, κερδίζοντας τα μερίδια αγοράς της Olympic.

«Ως εκ τούτου, ανεξαρτήτως της συγκέντρωσης, η Olympic σύντομα θα έπαυε να υπάρχει ως ανταγωνίστρια της Aegean. Κατά συνέπεια, η συγκέντρωση δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν θα υπήρχε», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
«Είναι σαφές ότι, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ελληνικής κρίσης και δεδομένης της ιδιαίτερα δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει, η Olympic θα ήταν αναγκασμένη, σε κάθε περίπτωση, να εγκαταλείψει την αγορά σύντομα. Ως εκ τούτου, εγκρίναμε τη συγκέντρωση δεδομένου ότι δεν έχει καμία πρόσθετη αρνητική επίπτωση στον ανταγωνισμό», δήλωσε ο Xoακίν Αλμούνια, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ανταποκρίτρια του TPP στις Βρυξέλλες, Χριστίνα Βασιλάκη, ο Αλμούνια δήλωσε πως η Κομισιόν θα παρακολουθεί από κοντά τις εξλίξεις στην αγορά, ενώ έχει ήδη ξεκαθαρίσει στην ελληνική κυβέρνηση πως η κυρίαρχη θέση της Aegean μπορει να οδηγήσει σε καταχρήσεις. Επιπλέον ο Αλμούνια εκτίμησε πως αφού βελτιωθεί το κλίμα στην ελληνική οικονομία, θα εισαχθούν και άλλες εταιρείες στην αγορά.

 Η πώληση της Olympic Air στην Aegean, θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ όπως ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια της Olympic, η Marfin Investment Group (MIG), οι δύο εταιρίες πρόκειται να διατηρήσουν το σήμα, το διακριτό πτητικό έργο και το στόλο τους.

 
Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε 72 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί τα 20 εκατ.
 

Η συνέντευξη Τύπου για το θέμα


 

(Πληροφορίες: capital.gr, Ναυτεμπορική, in.gr)