Όπως διαβάζουμε στους FT η Carmen Segarra μηνύει την τράπεζα και τρία στελέχη της στη Νέα Υόρκη καταγγέλλοντας ότι οι προϊστάμενοί της επενέβησαν στο έργο της που είχε να κάνει με τον έλεγχο της Goldman Sachs ισχυριζόμενοι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα ζημιωνόταν από την κριτική που ασκούσε στην GS το έργο της.

Σύμφωνα με την ανάλυσή της Carmen «πολλοί από τους καταναλωτές και πελάτες θα σταματούσαν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Goldmans Sachs αν ήξεραν ότι η Goldman δεν έχει κανέναν αποτελεσματικό μηχανισμό αντιμετώπισης του φαινομένου των αντικρουόμενων συμφερόντων κατά τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές».

Η μήνυση έρχεται ως συνέχεια της υπόθεσης εξαγοράς της El Paso, εταιρίας εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Kinder Morgan, την οποία είχε αναλάβει η επενδυτική τράπεζα της Goldman. Τρία συνταξιοδοτικά ταμεία που είχαν επενδύσεις στην El Paso μήνυσαν την Goldman Sachs καταγγέλλοντας ότι είχε σχέση και με τις δύο εταιρίες (κατείχε το 19% του επενδυτικού κεφαλαίου της Kinder Morgan ενώ ταυτόχρονα ήταν σύμβουλος στην El Paso), σχέση που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας. Οι μηνυτές δικαιώθηκαν πριν περίπου ένα χρόνο και το δικαστήριο επιδίκασε την μεγαλύτερη στα χρονικά αποζημίωση των 110 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στη μήνυσή της η Carmen Segarra υποστηρίζει ότι η Goldman αρνήθηκε να την προμηθεύσει με σχετικά έγγραφα που ζητούσε προς ανάλυση της υπόθεσης και ότι όταν άρχισε να πιέζει οι προϊστάμενοί της δυσχέραιναν το έργο της.

Αυτό που έχει όμως την μεγαλύτερη σημασία όπως επισημαίνεται από τους FT είναι ότι η ίδια η μήνυση φέρνει στο φώς πληροφορίες σχετικά με την κρατική αξιολόγηση της Goldman που σε άλλες συνθήκες παραμένει μυστική. Σύμφωνα με τα έγγραφα που βρίσκονται στην δικογραφία η απόδοση της Goldman Sachs χαρακτηρίζεται «μέτρια» όσον αφορά τον έλεγχο του ρίσκου.

Ο έλεγχος των τραπεζών και οι διαδικασίες που ακολουθούνται από τις Κεντρικές Τράπεζες κάθε χώρας παραμένουν ως επί το πλείστον μυστικές, παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις το κράτος δείχνει να λειτουργεί αποκλειστικά για να τις διασώσει. Πολλά άλλωστε είναι και τα ερωτηματικά που έχουν τεθεί σε σχέση και με τους ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδας. Πρόσφατα μάλιστα μια δημοσιογράφος συνελήφθη και πέρασε αρκετές ημέρες στα κρατητήρια επειδή καταφέρθηκε εναντίον μιας ανακρίτριας που «έβγαλε λάδι» τον κεντρικό μας τραπεζίτη.