Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Realnews, παραπέμπονται σε δίκη οι Θεόδωρος Σίψας για την υπόθεση της Marfin και ο Παύλος Αντρέεβ για τον εμπρησμό του Ιανού. Και οι δύο παραπέμπονται με βαρύτατο κατηγορητήριο για ανθρωποκτονία (και απόπειρα) από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Σύμφωνα με το βούλευμα ο βασικός κατηγορούμενος «ενεργώντας κατόπιν συναποφάσεως με κοινή δράση και κοινό ανθρωποκτόνο δόλο, με άλλους δύο εισέτι δράστες, σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας και γνωρίζοντας ότι εντός του επί της οδού Σταδίου αριθ. 23 στην Αθήνα κείμενου διώροφου κτιρίου ευρίσκοντο άνθρωποι, αφού εις εκ των δύο αυτών αγνώστων δραστών έθραυσε τους υαλοπίνακες της προσόψεως του εν λόγω διώροφου κτιρίου…και ο έτερος δράστης περιέβρεξε με εύφλεκτο υγρό εσωτερικά, τμήμα της αριστερής πλευράς του ισόγειου χώρου του εν λόγω κτιρίου, ο Θ. Σίψας εκσφενδόνισε εντός του κτιρίου αυτού ενεργοποιημένο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό – βόμβα μολότοφ, προξενώντας έκρηξη και εντεύθεν πυρκαγιά εντός του ως άνω κτιρίου, εξαιτίας της οποίας ως μοναδικής ενεργούς αιτίας επήλθε ο θάνατος της Αγγελική Παπαθανασίου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη».

Για την υπόθεση του Ιανού το βούλευμα αναφέρει ότι ένας από την ομάδα κινήθηκε κατά του Ιανού, έσπασε την τζαμαρία με βαριοπούλα και οι υπόλοιποι τρεις έριξαν τις βόμβες μολότοφ, τις οποίες έφτιαξαν επί τόπου. Το βούλευμα περιγράφει ότι ο δράστης φώναξε «θα σας κάψω» και αφενός εκσφενδόνισε μέσα στο βιβλιοπωλείο τον εκρηκτικο μηχανισμό και περιέλουσε με βενζίνη ένα άτομο που μάλιστα οι δικαστές κατονομάζουν. Ολα αυτά ενώ οι γύρω του τον προέτρεπαν να μην ρίξει τον εκρηκτικό μηχανισμό καθώς θα κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές.

Πριν λίγους μήνες το δικαστήριο έκρινε ενόχους για παραλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας της τράπεζας καθώς και για την έλλειψη αποφάσεων για την ασφάλεια των εργαζομένων τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marfin Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, τον υπεύθυνο ασφαλείας του κτιρίου Εμμανουήλ Βελονάκη και την διευθύντρια του καταστήματος Άννα Βακαλοπούλου, ενώ αθώωσε την υποδιευθύντρια του καταστήματος Αναστασία Κούκου.

Παλιότερα τα στοιχεία δεν ήταν αρκετά

Δύο ύποπτοι είχαν συλληφθεί και απολογηθεί για τις την υπόθεση στην αρχή του χρόνου και οι δύο είχαν αφεθεί ελεύθεροι μετά την διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα. Ο ανακριτής είχε υποστηρίξει ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία και την κράτησή τους και είχε επιβάλλει περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και τακτικής εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα.

Ο Σίμος ήξερε

Αίσθηση είχε προκαλέσει πριν από λίγες ημέρες η τηλεοπτική εμφάνιση του Σίμου Κεδίκογλου, στην οποία είχε αναφερθεί στους δράστες της Marfin. Όταν ο δημοσιογράφος του είχε επισημάνει ότι δεν υπήρχε καμία εξέλιξη στην υπόθεση ο κύριος Κεδίκογλου είχε αντιτείνει ότι σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες οι δράστες είχαν ταυτοποιηθεί και ότι οι ευθύνες θα αποδίδονταν. Δημιουργούνται έτσι ερωτηματικά για το πότε είχε σχηματιστεί το βούλευμα του Πλημμελειοδικίου και γιατί η εξελίξεις έρχονται τώρα που η Marfin βρίσκεται καθημερινά στα χείλη της δεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας.