Τι ισχύει λοιπόν; Το Ιράκ διολισθαίνει στο χάος και στην αναρχία ή μήπως οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων χάνουν τη χρυσή ευκαιρία που έχουν ήδη εντοπίσει τράπεζες, αλυσίδες ξενοδοχείων και κατασκευαστικές;
 
«Τα επιχειρηματικά κέρδη εκτινάσσονται παρά τα προβλήματα ασφαλείας. Μπορείτε να φανταστείτε λοιπόν, τι θα συμβεί εάν τελικά τα πράγματα γίνουν καλύτερα;», διερωτάται ο Sanjay Motwani, πρόεδρος και διαχειριστής κεφαλαίων στη Sansar Capital, η οποία διαχειρίζεται 30 εκατ. δολ του fund Frontier, που επενδύονται αποκλειστικά στο Ιράκ.

Η αισιοδοξία πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από την ανάκαμψη της ιρακινής πετρελαϊκής βιομηχανίας, η οποία αντιστοιχεί στα δύο τρίτα του ΑΕΠ και στο 80%-90% των δημοσίων εσόδων. Τον προηγούμενο χρόνο, το Ιράκ ξεπέρασε το Ιράν και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, αν και σειρά τεχνικών προβλημάτων και βομβιστικών επιθέσεων δεν επιτρέπουν στον κλάδο να πετύχει το μέγιστο των δυνατοτήτων του.

«Η κεφαλαιοποίηση του Ιράκ αντιστοιχεί μόλις στο 4% του ΑΕΠ της χώρας. Σε πολλές άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 45%-50%. Εάν ενισχυθεί στο 50% και το ονομαστικό ΑΕΠ πενταπλασιαστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία -σενάριο που θεωρεί πιθανό-, τότε θα μπορούσε να αποφέρει 50πλάσιες αποδόσεις».

Ολόκληρο το άρθρο των FT