Το Δεκέμβριο ή το πολύ τον Ιανουάριο, μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα, θα κριθεί εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και σε ποιο ακριβές μέγεθος, οπότε θα αποφασιστεί και αν υπάρχει η ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Ντάισελμπλουμ: Αποκλείεται κούρεμα και μετακύλιση


Τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο θα τεθούν επί τάπητος οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το δεύτερο εξάμηνο του 2014, αποκάλυψε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
 
Ανέφερε πως το θέμα του “χρηματοδοτικού κενού” της Ελλάδας βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, εκφράζοντας την ελπίδα να έχει επιλυθεί στο διάστημα Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου.


Είπε είναι πολυ νωρίς για να αποφασιστεί εάν η Ελλάδα χρειάζεται νέα δημοσιονομικά μέτρα .Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, υπάρχουν ακόμη ανοικτά δημοσιονομικά μέτωπα που εξετάζει η αποστολή της Τρόικας.

«Δεν μπορώ να μιλήσω με νούμερα, υπάρχουν δημοσιονομικά θέματα» είπε, ενώ σημείωσε ότι του προκάλεσαν έκπληξη ορισμένα μεγέθη που άκουσε πριν το Eurogroup, αποστροφή που προφανώς αφορούσε τις δηλώσεις Ασμουνσεν που προηγήθηκαν.
 
Σε νέα ερώτηση για το εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και αν ο κ. Ασμουνσεν ξέρει περισσότερα απάντησε «ίσως» και επανέλαβε ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να εξεταστούν. 

Μόλις τελειώσει, θα ξέρουμε για νέα μέτρα, τόνισε. Ουσιαστικά, τόσο ο Νταϊσελμπλουμ όσο και ο Ρεν απέφυγαν να απαντήσουν ξεκάθαρα για το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2014, παραπέμποντας στην αξιολόγηση της τρόικα.


Δεν υπάρχει στήριξη από το Eurogroup για κούρεμα του ελληνικού χρέους, πρόσθεσε, αλλά υπάρχουν άλλοι τρόποι ελάφρυνσης.
Από την πλευρά του ο ‘Ολι Ρεν, επανέλαβε ότι δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το εάν χρειάζονται νεά μέτρα στην Ελλάδα, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικα.

«Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση στα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά θέματα» είπε ο Ρεν και δήλωσε ότι η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας και τα χρονοδιαγράμματα θα εξαρτηθούν από ίδια τη χώρα.


Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει το 1 δισ. ευρώ της δόσης που εκκρεμεί, εάν και εφόσον καλύψει τα προαπαιτούμενα.

Άσμουσεν: Υπάρχει κενό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης δεν μπορούν να μετακυλήσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς αυτό θα παραβίαζε τον περιορισμό περί χρηματοδότησης κυβερνήσεων, δήλωσε την Δευτέρα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γεργκ Ασμουσεν.

 “Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να κλείσουμε το χρηματοδοτικό κενό και σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω μετακύλισης ομολόγων το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα την νομισματική χρηματοδότηση”, είπε ο Ασμουσεν.”Αυτό δεν είναι δυνατόν για την ΕΚΤ ούτε για το σύνολο του ευρωσυστήματος”, πρόσθεσε.

To πιο σημαντικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό του 2014, δήλωσε παράλληλα ο Ασμουσεν.


Το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για το δεύτερο μισό του 2014 τοποθετείται στα 5 με 6 δισ. ευρώ, όπως πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ τόνισε ότι θα συζητηθεί σήμερα τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα μπορέσει να κλείσει.
Τη λύση της μετακύλισης των ομολόγων έχει προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014, που υπολογίζεται σε 4,4 δισ. ευρώ, ενώ σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο υπουργός ζητεί από τις κεντρικές τράπεζες να δεχθούν τη μετακύλιση των ομολόγων, όπως συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο του 2012.
 
“Εάν δεν θέλουν να υλοποιήσουν τη ρύθμιση αυτή, επειδή ενδεχομένως τη θεωρούν νομισματική χρηματοδότηση, πρέπει να βρουν ισοδύναμα μέτρα. Εμείς έχουμε μέχρι τώρα τηρήσει τις υποσχέσεις μας. Πρέπει να τηρήσουν και αυτοί τις δικές τους” τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει κενό για το 2014

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απέρριψε τους ισχυρισμούς του Γ. Άσμουσεν ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ένα σημαντικό κενό το επόμενο έτος, λέγοντας ότι η χώρα είναι σε τροχιά επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.

“Δεν υπάρχει σημαντικό δημοσιονομικό κενό” ανέφερε σύμφωνα με το Bloomberg ο κ. Στουρνάρας στο Λουξεμβούργο μετά το τέλος του Eurogroup.
 
O κ. Στουρνάρας τόνισε πως το χρηματοδοτικό κενό για το δεύτερο μισό του δεύτερου έτους είναι κοντά στα 5 δισ. ευρώ και ότι το Eurogroup είχε μια πρώτη συζήτηση σχετικά με το θέμα αυτό.

(με πληροφορίες από newsroom naftemporiki.gr, Bloomberg, Dow Jones Newsires)