Χθες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αποφάσισε την απελευθέρωση των δύο πρώτων προφυλακισθέντων κατοίκων της Ιερισσού, οι οποίοι είχαν προφυλακισθεί στις 14/4  με την κατηγορία του εμπρησμού στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές .

Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν απολογηθεί τον περασμένο Απρίλιο και έκτοτε παρέμεναν προφυλακισμένοι στις δικαστικές φυλακές Διαβατών. Το δικαστικό συμβούλιο, έπειτα από τη συμπλήρωση του 6μήνου της προσωρινής κράτησης, αποφάσισε να τους αποφυλακίσει εν αναμονή της δίκης, υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής τους.

Άλλοι δύο κάτοικοι της Χαλκιδικής παραμένουν προφυλακισμένοι για την ίδια υπόθεση, με τους συνηγόρους τους να προτίθενται να καταθέσουν άμεσα τις αντίστοιχες αιτήσεις για την άρση της προσωρινής κράτησής τους.

Συνολικά για την υπόθεση βαρύνονται με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες 20 άτομα, από τα οποία προς το παρόν έχουν απολογηθεί μόλις 7.

Μεγαλειώδης υποδοχή των αποφυλακισθέντων

Οι κάτοικοι υποδέχτηκαν τους συναγωνιστές τους, σε κλίμα συγκίνησης και χαράς, δηλώνοντας ότι η ποινικοποίηση, τρομοκρατία και φίμωση δεν θα περάσουν και δίνοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τον τόπο τους.

« Πρόκειται για μεγάλη νίκη του κινήματος η εξέλιξη αυτή» δηλώνει η Λόλα Χρυσούλη, κάτοικος Ιερισσού στο alterthess.gr και προσθέτει:

«Ζητάμε την αποφυλάκιση και των άλλων δύο συναγωνιστών μας. Σήμερα αποδομήθηκε πλήρως η θεωρία των δύο άκρων και αποδείχθηκε και από τις δικαστικές αρχές ότι δεν μπορούν να κρατούνται άνθρωποι στην φυλακή χωρίς στοιχεία.»

 
«Πρόκειται για επιτυχία του κινήματος της Β. Α Χαλκιδικής. Ελπίζουμε στην αποφυλάκιση και των άλλων δύο κατοίκων της Ιερισσού καθώς και ότι η δικαιοσύνη θα κατανοήσει ότι τα πράγματα δεν έγιναν έτσι όπως περιγράφονται στη δικογραφία» αναφέρει ο δικηγόρος, Αλέξης Αδαμίδης. 
 

(Πληροφορίες: efsyn.gr, soshalkidiki.wordpress.com)