Τον Ιούνιο του 2013 η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου καταθέτει ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητά να μάθει λεπτομέρειες σχετικά με τρεις αποφάσεις της Διαύγειας, σύμφωνα με τις οποίες οι εταιρείες Πήγασος, Πρώτο Θέμα και RealMedia εξοφλούνται για την προμήθεια τριών βιβλίων του πρώην ΟΕΔΒ.
 
Οι αποφάσεις της Διαύγειας δεν περιλαμβάνουν σύνδεση με άλλες αποφάσεις και έτσι είναι αδύνατο να διαπιστωθεί η σειρά της ανάθεσης για το κάθε βιβλίο. Το πρώτο του Πήγασου (συμφερόντων Μπόμπολα) είναι το “Υπέροχη Ελλαδα“, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Στοίχισε πάνω από 640 χιλιάδες ευρώ στο Δημόσιο. Το δεύτερο, της εταιρείας συμφερόντων του Θέμου Αναστασιάδη, είναι η “Πάππισα Ιωάννα, του Εμμανουήλ Ροΐδη“. Στοίχισε σχεδόν 157 χιλιάδες ευρώ. Το τρίτο, της RealMedia (συμφερόντων Νίκου Χατζηνικολάου) είναι το “60 μορφές της Αθήνας“, 140 σελίδων, που στοίχισε λίγο περισσότερα από 127 χιλιάδες ευρώ.
 
Στην ερώτησή της η κυρία Ξουλίδου υπολογίζει τα ποσά ως ποσά έναντι, σε σχέση με τους λογαριασμούς που αναγράφονται στις αποφάσεις ανάληψης ευθύνης και βγάζει το άθροισμα στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, στην ερώτηση της θέτει και μια σειρά ερωτήματα. Για ποιο λόγο το δημόσιο προμηθεύτηκε αυτά τα βιβλία; Με ποιές διαδικασίες; Ποια είναι τα ISBN των συγκεκριμένων εκδόσεων;
 
Το υπουργείο απαντά τελικά ότι το ποσό δεν είναι 2,3 εκατομμύρια, καθώς τα υπόλοιπα που αναγράφονται στις αποφάσεις ανάληψης ευθύνης έχουν να κάνουν με τους ειδικούς λογαριασμούς. Η απάντηση του υπουργείου ενημερώνει επίσης ότι τα βιβλία αυτά τα προμηθεύτηκε το Δημόσιο προς ενδυνάμωση των σχολικών βιβλιοθηκών αλλά αγνοεί επιδεικτικά τις υπόλοιπες ερωτήσεις της βουλευτού.
 
Η υπόθεση βρίσκει τον δρόμο προς τη δημοσιότητα βασιζόμενη στην ερώτηση της βουλευτού. Το ThePressProject αναδημοσιεύει το πρώτο σχετικό κείμενο από την ιστοσελίδα “Λόγιος Ερμής“ και σε 10 λεπτά δέχεται ένα ευγενικό τηλεφώνημα από τον Real. Μας ζητείται να αλλάξουμε το ποσό που αναφέρεται στην RealMedia, κάτι που κάνουμε, τουλάχιστον μέχρι να συνεχίσουμε την έρευνά μας.
 
Ξεκινάμε το ψάξιμο φυσικά από το μεγάλο ψάρι. Ο κύριος Μπόμπολας έχει αναλάβει να πλουτίσει τις 499 σχολικές βιβλιοθήκες μας με ένα βιβλίο που κοστίζει πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ και η έκδοση του Πρώτου Θέματος ενδέχεται να είναι δουλειά του ίδιου κυρίου καθώς οι ημερομηνίες ανάθεσης φαίνεται να ταιριάζουν με την περίοδο που η εφημερίδα Πρώτο Θέμα βρισκόταν υπό τον έλεγχό του. Ο μπλόγκερ “Γαλαξιάρχης“ όμως επικεντρώνεται στο βιβλίο του κύριου Χατζηνικολάου και του απευθύνει μια σειρά από ερωτήματα που ενοχλούν τον εκδότη.
 
Όταν τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δύσκολα για τον κύριο Χατζηνικολάου αρχίζει η επίθεση. Μας κατηγορεί για ψεύτες και μας ανακοινώνει ότι θα λογοδοτήσουμε στο δικαστήριο. Επικεντρώνεται φυσικά στη μόνη ερώτηση που μπορεί να απαντήσει. Το ποσό σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας είναι όντως 127 χιλιάδες ευρώ και όχι 990 χιλιάδες, που ανέφερε η ερώτηση της κυρίας Ξουλίδου. Χρησιμοποιεί αυτό το στοιχείο και προσπαθεί να αποφύγει όλα τα ουσιαστικά ερωτήματα, τα οποία και θα διερευνήσουμε τις επόμενες ημέρες και τα οποία θέτουμε παρακάτω:
 
1. Είναι λίγα τα 127 χιλιάδες ευρώ για ένα βιβλίο; Ιδίως όταν βασίζεται σε 60  φωτογραφίες και το συνολικό κείμενο δεν ξεπερνάει τις 3 σελίδες Α4; Ο κ. Χατζηνικολάου απαντά μερικώς σε αυτό το ερώτημα λέγοντας ότι το κόστος περιλαμβάνει όλη την έκδοση, υπονοώντας ότι πρόκειται για έκδοση εξαιρετικά δαπανηρή. Είναι περίεργο πάντως ότι ο ίδιος άνθρωπος έκανε την έρευνα, τράβηξε τις φωτογραφίες, σχεδίασε το έντυπο και έκανε την οργάνωση. Πρέπει να πληρώθηκε πολύ ακριβά. Εμείς θα απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα δημοσιεύοντας το εξοδολόγιο μιας πραγματικής υπερπαραγωγής γνωστού εκδοτικού οίκου.
2. Είναι λίγα τα 930 χιλιάδες ευρώ για την προσθήκη τριών τίτλων στις σχολικές βιβλιοθήκες;  Με το ποσό αυτό θα μπορούσαν να αγοραστούν πάνω από 95.000 βιβλία, δηλαδή οι σχολικές βιβλιοθήκες θα μπορούσαν να ειναι πλουσιότερες από τις μεγάλες κρατικές.
3. Είναι φυσιολογικό τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να αναλαμβάνουν έργα του ελληνικού δημοσίου και μάλιστα την εβδομάδα των εκλογών; Ιδιαίτερα δε όταν ο εκδότης κατακευρανώνει συχνά το εκδοτικό κατεστημένο των “εργολάβων“;
 
Η αποκάλυψη ενόχλησε ιδιαίτερα τον κύριο Χατζηνικολάου παρότι η δική του περίπτωση δεν είναι το κύριο αντικείμενο του ρεπορτάζ μας. Αντιθέτως, άφησε ασυγκίνητους για την ώρα τους κυρίους Μπόμπολα και Αναστασιάδη.

Αναμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας. Σε κάθε περίπτωση, θα επανέλθουμε.