Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΠΕ, Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, η ύφεση το 2013 θα διαμορφωθεί στο 3,55%, ενώ το 2014 η ανάπτυξη εκτιμάται πως θα είναι σχεδόν μηδενική (0,004%).

Για την ανεργία που υπολογίζεται στο 27,6% για τη φετινή χρονιά, το ΚΕΠΕ εκτιμά πως θα αγγίξει το 29,3% το 2014, ενώ για τον πληθωρισμό αναμένει να είναι αρνητικός κατά 0,28% εφέτος και κατά 0,31% του χρόνου. Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτιμά πως από 0,91% του ΑΕΠ φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,42% του ΑΕΠ το 2014.

Η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει σε πτωτική πορεία μέχρι το τέλος του 2013, με πιθανό το ενδεχόμενο σημαντικής κάμψης των αρνητικών ρυθμών μεταβολής της μέσα στο 2014.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΚΕΠΕ υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις για πιθανή έναρξη μιας πορείας εξόδου της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς ύφεσης, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο, το ενδεχόμενο μιας κάποιας ενδιάμεσης ξαφνικής μεταστροφής της πτωτικής αυτής τάσης των πιθανοτήτων ύφεσης.

Οι αναλυτές του ΚΕΠΕ θεωρούν πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί τελικά να επιτευχθεί από το 2013, λόγω της σημαντικής και πέραν του στόχου μείωσης των δαπανών αλλά και της ταυτόχρονης αύξησης των εσόδων (λόγω της είσπραξης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, των φόρων Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και 2012, και του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους).

Τέλος, αναφορικά με το δημόσιο χρέος επισημαίνεται πως αν και παρουσίασε μια αύξηση το τελευταίο τρίμηνο, η οποία κρίνεται συγκυριακή λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αυτό εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού.

IOBE: Ύφεση στο 4,1% έως 4,2% – ΔΝΤ: Ύφεση στο 4% 

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πολύ κοντά σε σημείο σταθεροποίησης», επισημάνθηκε και στην τριμηναία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Στο 4% εκτιμά την ύφεση το 2013 και το ΔΝΤ. 

Στην έκθεσή του, το IOBE είχε αναθεωρήσει και τις εκτιμήσεις του για την ανεργία, προβλέποντας πως θα διαμορφωθεί στο 27,5% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 28,3%, ενώ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από την εξαετή ύφεση το 2014.

Την ίδια ώρα, ο  Γ. Στουρνάρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Επενδυτή», αναμένει (ελπίζει;) μείωση της ανεργίας το 2014, καθώς και ανάπτυξη, ενώ υπογραμμίζει πως στόχος της κυβέρνησης είναι η χώρα να βγεί στις αγορές το 2014, έστω και δοκιμαστικά.