Αξιον αναφοράς είναι ότι από τα ξένα ΜΜΕ εμπεριέχεται μόνο το Reuters, ενώ είναι γνωστό πως πολλά διεθνή Μέσα έχουν ασχοληθεί με το θέμα και έχουν υπάρξει συνδιαλέξεις συντακτών με κατοίκους που αντιτίθενται στην επένδυση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σάκη Αποστολάκη από την Ελευθεροτυπία, στη δικογραφία καταγράφεται η ώρα κλήσης, η διάρκειά της, η ημερομηνία και η πλήρης απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας και της τηλεφωνικής συνέντευξης που έδωσε ο Τόλης Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους οι οποίοι και κατονομάζονται.

Τα ΜΜΕ που εμπλέκονται: «Ελευθεροτυπία», «Reuters», «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων», «Το Ποντίκι», «Καθημερινή», «Δημοκρατία», «Antenna», ΕΡΤ3, ΕΡΑ Κομοτηνής, «Ράδιο Καβάλα» και «Στούντιο Α».

Ο Τόλης Παπαγεωργίου κατονομάζεται από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ως ιδρυτής της «εγκληματικής οργάνωσης», που δραστηριοποιείται στις Σκουριές, ενώ, μεταξύ άλλων, κατηγορείται ότι έδινε ψευδείς πληροφορίες και προπαγανδιστικό υλικό με σκοπό να επηρεάσει την κοινή γνώμη κατά των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στους σκοπούς της «εγκληματικής οργάνωσης» που συνέστησε ο Τ. Παπαγεωργίου περιλαμβάνεται ο επηρεασμός της κοινής γνώμης με συνεχείς συνεντεύξεις στα ΜΜΕ και στον Τύπο και πληροφορίες που είναι παραποιημένες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και ότι ο ίδιος, με αναρτήσεις κειμένων στο blog του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (antigoldgreece.wordpress.com) προσπαθεί επίσης να επηρεάσει την κοινή γνώμη.