Λεπτομέρειες για το όργιο κατασκοπίας που αναπτύσσεται, στο περιθώριο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, κατακλύζουν τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ. Και επιβεβαιώνουν κάτι που στον κόσμο της Αριστεράς είναι γνωστό προ πολλού: ο υπερδωδεκαετής πόλεμος των ΗΠΑ δεν έχει στόχο τους τρομοκράτες αλλά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.
 
Η όξυνση των ανταγωνισμών, εξαιτίας της κρίσης, φέρνει στο φως το πλούσιο παρασκήνιο σκοτεινών πρακτικών που υιοθετούν οι κυβερνήσεις με σκοπό τη διατήρηση της ηγεμονίας τους, πλέον, όχι μόνο στον Αραβικό κόσμο, αλλά και στη Δύση. Δεν είναι τυχαίο που οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προήλθαν από τις ηγεμονικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. 

Ακολούθησαν δηλώσεις με τις οποίες οι επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών, για παράδειγμα των γαλλικών και των ισπανικών, διέψευσαν, σύμφωνα με τις εφημερίδες Monde και Mundo, αντίστοιχα, τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, κάνοντας λόγο για αμοιβαίες παρακολουθήσεις και συνεργατική κατασκοπία. 

Αποικία των υπηρεσιών

Σε άλλες περιπτώσεις, η πολιτική ηγεσία δεν ένιωσε την παραμικρή ανάγκη να υπερασπιστεί την «εθνική κυριαρχία» και την ανεξαρτησία της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα Σίμος Κεδίκογλου απλά επιβεβαίωσε τη συνεργασία της ΕΥΠ με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Αντίστοιχα, σε εθνικό επίπεδο, οι μεγαλύτερες αντιδράσεις για το εγχώριο όργιο των υποκλοπών προήλθαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Την Πέμπτη, ο διοικητής της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας δίνει απαντήσεις στη Βουλή για τις καταγγελίες σχετικά με τις παρακολουθήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σχετικά με το άρθρο του Spiegel που αφορά την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ακόμα, απαντά στις αναφορές του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου περί ελληνικών κοριών στις συνομιλίες των αμερικάνων διπλωματών.

Η απόφαση για την ακρόαση του Θ. Δραβίλλα συμπίπτει με τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων από την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, παρόλο που είχε ληφθεί σε χρόνο παρελθόντα, μετά τα δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο παρακολουθήσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Σούπερ Μέρκελ και κοινοί θνητοί


Σχεδόν ταυτόχρονα, προσέρχεται γερμανική αντιπροσωπία στην Ουάσιγκτον για την υπόθεση των υποκλοπών των τηλεπικοινωνιών της Α. Μέρκελ. Αν στο βάρος του σκανδάλου παρακολούθησης της πανίσχυρης γερμανίδας καγκελαρίου «λυγίσουν» οι αντίστοιχες καταγγελίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τι ελπίδες έχει η καταγγελία ενός πολίτη-θύματος υποκλοπής;  
 
Ανεξάρτητα από το μέλλον των καταγγελιών για το όργιο κατασκοπίας σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, η δημόσια παραδοχή ότι οι «σύμμαχοι του ΝΑΤΟ» ανταλλάσσουν πληροφορίες για τους ηγέτες και για όλο τον κόσμο επιβεβαιώνει το ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αποτελεί το πρόσχημα για τη διεξαγωγή του πολέμου κατά του πραγματικού άλλου άκρου του ΝΑΤΟ: της Δημοκρατίας και των θεσμών της.