*vouli*
 
Υπέρ ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου, δήλωσε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει την αδειόδοτηση για τα κανάλια για τελευταία φορά. Όπως είπε «Η ΔΗΜΑΡ δεν έτρεξε να αγκαλιάσει την διαπλοκή, όπως έσπευσαν να πουν ορισμένοι. Δικαιούμαστε όμως ως ΔΗΜΑΡ να πούμε ότι δίνουμε τελευταία φορά παράταση».

Ωστόσο τις πολιτικές εντυπώσεις κέρδισε το «όχι» του πρ. Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο οποίος διαφώνησε και με την κυβέρνηση και με το ΠΑΣΟΚ, και το «όχι» του πρ. Προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη.

Σημειώνεται ακόμη η απουσία του πρ. Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 269 Βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν 154 Βουλευτές και κατά 115.

Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Καπερνάρος δήλωσε πως με τη συγκεκριμένη τροπολογία, νομιμοποιείται ουσιαστικά η παράνομη μέχρι τώρα λειτουργία των καναλιών.

Καταψήφισαν ακόμη οι ανεξάρτητοι Βουλευτές Μ. Ανδρουλάκης, Θ. Παραστρατίδης, Γ. Κασαπίδης, Μ. Μπόλαρης, Ν. Σταυρογιάννης.

Από τη ΝΔ απουσίασε ο Βύρων Πολύδωρας, από το ΠΑΣΟΚ απουσίασε ο Δ. Κρεμαστινός, ενώ από τη ΔΗΜΑΡ απουσίασαν οι Βουλευτές Φ. Κουβέλης, Γ. Πανούσης, Γρ. Ψαριανός, Ν. Φούντα, Γ. Κυρίτσης και Μ. Ρεπούση.

Με νομοτεχνική βελτίωση στις 30 /12 η καταληκτική ημερομηνία 

Η κυβέρνηση λίγο πριν την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο, σύμφωνα με την οποία ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία για την αδειοδότηση των ψηφιακών παρόχων η 30η Δεκεμβρίου 2014 (ενώ η προηγούμενη ημερομηνία ήταν η 30η Ιουνίου 2015). Την αλλαγή κατέθεσε  υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης 

Ακόμα όμως κι αυτή η νομοτεχνική βελτίωση που φέρνει νωρίτερα την αδειοδότηση για τα ψηφιακά κανάλια, δημιουργεί νέα ερωτηματικά, αφού όπως είναι γνωστό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέστρεψε στην κυβέρνηση τον διεθνή διαγωνισμό για τον ψηφιακό πάροχο θεωρώντας τον φωτογραφικό υπέρ της DIGEA. Χαρακτηριστικά η προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπει ότι ο νέος πάροχος θα πρέπει να καλύτπει ο 60% της επικράτειας σε διάστημα 10 μηνών, όταν δέκα μήνες είναι ο ελάχιστος χρόνος αδειοδότησης για την εγκατάσταση των κεραιών.

Η επίμαχη διάταξη

Με ονομαστική ψηφοφορία τους, έπειτα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, κλήθηκαν να αποφασίσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι σήμερα το απόγευμα για το άρθρο 18, το οποίο αν και περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας(!), αφορά την προσωρινή άδεια ψηφιακής εκπομπής στα ιδιωτικά τηλεοπτικά μέσα.

 
Η διάταξη προβλέπει πως «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν νομίμως, εφόσον εξέπεμπαν τηλεοπτικό πρόγραμμα στις 31 Αυγούστου του 2013, συμβάλλονται με νομίμως αδειοδοτημένο πάροχο δικτύου για την ψηφιακή εκπομπή του προγράμματός τους».
 
Το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, χωρίς άδειες και στην ψηφιακή τηλεόραση, ακυρώνει επί της ουσίας το νόμο 3592/2007 της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος προέβλεπε διαδικασία αδειοδότησης και καταβολής «ενοικίου» για τις ψηφιακές συχνότητες. 
 
Σε μια προσπάθειά του να διασκεδάσει τις αντιδράσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου είχε δηλώλει τις προηγούμες ημέρες:

«H ρύθμιση είναι προσωρινή για να μην μείνουν χωρίς τηλεοπτικό περιεχόμενο οι περιοχές της επαρχίας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αδειοδότηση. Η διαδικασία της αδειοδότησης θα γίνει κανονικά, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και θα υπάρξουν έσοδα για το κράτος».

 
Να σημειωθεί πως η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, επικαλούμενη την απόφαση 3578/2010  της Ολομέλειας του ΣτΕ, είχε επισημάνει πως το προβλεπόμενο, εκ νέου καθεστώς προσωρινής λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, αντίκειται στο Σύνταγμα.
 
Ποιοι θα υπερψηφίσουν την «αντισυνταγματική» τροπολογία
 
Τη σχετική ρύθμιση δήλωσαν πως θα στηρίξουν τις προηγούμενες ημέρες οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΔΗΜΑΡ.
 
Συγκεκριμένα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου, είχε δηλώσει  πως το κόμμα του θα συναινέσει στην ψήφισή της παρά τις επιφυλάξεις που έχει, καθώς δεν δίνεται οριστική λύση, αλλά αντίθετα διαιωνίζεται το παράνομο καθεστώς που επικρατεί χρόνια με τις συχνότητες των καναλιών.
 
Την αντίθεση του να υπερψηφίσει τη διάταξη είχε εκφράσει ο Γ. Παπανδρέου, ζητώντας από την κυβέρνηση να την αποσύρει. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα απέχει της διαδικασίας.
 
Μυστήριο φαίνεται να καλύπτει τις προθέσεις των καραμανλικών της ΝΔ, σύμφωνα και με τις τυπολογίες