Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Αρκετές λανθασμένες προγνώσεις της τρόικας έχουν εξοργίσει τους Έλληνες. Θορυβημένο είναι και το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο βάζει στο μικροσκόπιο το έργο της τρόικας».

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Όταν οι ειδικοί της τρόικας επέστρεψαν χθες στην Αθήνα ένας διαδηλωτής υποδέχθηκε τον Πολ Τόμσεν πετώντας του νομίσματα για να εκφράσει έτσι την περιφρόνησή του. Η τρόικα είναι ΄κόκκινο πανί΄ για τους Έλληνες. Εκατοντάδες χιλιάδες συμμετείχαν χθες σε απεργίες και κινητοποιήσεις για να διαμαρτυρηθούν κατά της λιτότητας και των πιέσεων των πιστωτών. Παράλληλα όμως, αυξάνεται η δυσαρέσκεια και του Ευρωκοινοβουλίου. Δεν είναι δυνατόν η τρόικα, που παρεμβαίνει με τόσο καθοριστικό τρόπο στην ζωή των ανθρώπων, να μη λογοδοτεί σε κανένα θεσμό, δήλωσε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν εδώ και καιρό αμφιβολίες για τους χειρισμούς των ανθρώπων της τρόικας, μιας και πολλές προγνώσεις τους αποδείχθηκαν λανθασμένες. Με βάση το πρώτο πακέτο στήριξης του 2010 προβλέπονταν, για παράδειγμα, ότι από το 2012 η Ελλάδα θα παρουσίαζε ανάπτυξη 3,2% ή ότι η ανεργία θα έφθανε το 2012 μέχρι το 14,8% και μετά θα μειωνόταν. Όμως η ανεργία έχει φθάσει στο μεταξύ το 28% και η τάση είναι ανοδική.

Γερμανία, ένα «πλυντήριο»

Υπάρχουν σίγουρα αρκετές αμφιβολίες γύρω από την έκθεση του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης (Tax Justice Network) για το οικονομικό έγκλημα σε 82 χώρες, η οποία παρουσιάζεται σήμερα, γράφει η Süddeutsche Zeitung. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν αξιολογεί με ακρίβεια τα οικονομικά και φορολογικά αδικήματα ή το ξέπλυμα χρήματος. Πολλές σημαντικές λεπτομέρειες δεν λαμβάνονται υπόψη ή ερμηνεύονται λανθασμένα.

Ένα στοιχείο, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς: Ότι η Γερμανία έχει πρόβλημα. Η χώρα που κουνά το δάχτυλο στους άλλους σε οικονομικά ζητήματα αποδεικνύεται στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος ΄μπανανία΄, η οποία διευκολύνει τους κάθε λογής εγκληματίες. Οι κυβερνώντες θα έπρεπε να αναλογιστούν τι κάνει καλύτερα η Σουηδία, η οποία βρίσκεται στην 71η θέση, από τη Γερμανία, που καταλαμβάνει την 8η θέση της κατάταξης. Το πιο πιθανό πάντως είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα κάνει τίποτα εκτός βέβαια από διαψεύσεις».

Ένας Δημοκρατικός στη Νέα Υόρκη

Για πρώτη φορά περισσότερο από δύο δεκαετίες αργότερα ένας Δημοκρατικός εκλέγεται δήμαρχος Νέας Υόρκης, γράφει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine και επισημαίνει: «Οι νεοϋορκέζοι ήθελαν προφανώς την αλλαγή και έδωσαν στον Μπιλ ντε Μπλάσιο ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 73%. Ένα ποσοστό, το οποίο μπορεί τώρα να επικαλεστεί ο νέος δήμαρχος για να θέσει σε εφαρμογή το ΄προοδευτικό΄ του πρόγραμμα. Η νίκη του ντε Μπλάσιο δεν πρέπει, όμως, να ερμηνευθεί ως ήττα των προκατόχων του, οι οποίοι δρομολόγησαν πολλές σημαντικές και καθοριστικές αλλαγές. Απλά ήταν καιρός πια για μια αλλαγή».

Πηγή: Deutsche Welle