Δεν τα υπολόγισαν όμως καλά οι εταίροι και δανειστές μας. Λησμόνησαν το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει βγει πλέον ενδυναμωμένη από την απόρριψη της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μασάει. Αγνόησαν επίσης το νέο ήθος και νέο ύφος του κ. Σαμαρά, όπως το προβάρισε την περασμένη Κυριακή επανεμφανιζόμενος μετά από πολύν καιρό στο Κοινοβούλιο.
 
Αμέσως μόλις ο Έλληνας πρωθυπουργός πληροφορήθηκε την απρέπεια του ευρωπαίου αξιωματούχου, παράτησε όλες τις άλλες ασχολίες του και έσπευσε να επικοινωνήσει μαζί του σε τηλεδιάσκεψη για να του ζητήσει το λόγο. Εκτεταμένα αποσπάσματα αυτής της συζήτησης εξασφάλισε από την πιο έγκυρη πηγή και δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα το ThePressProject.
 
Αρχικά ο αξιωματούχος επιχείρησε να επαναλάβει τα προκλητικά του λόγια. Επειδή όμως αντελήφθη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν τον παρακολουθούσε, του είπε: «Κοιτάξτε με κύριε Σαμαρά, δεν είναι κακό».

«Έχετε οίηση, έχετε αμετροέπεια… τώρα το ’χετε ρίξει στο ψυχογραφικό. Κοιτάω από την άλλη για να μη γελάω!», ήρθε πληρωμένη η απάντηση Σαμαρά, ο οποίος αμέσως μετά άρχισε να του τα ψέλνει:
 
«Έχετε χάσει την αίσθηση του μέτρου και της σοβαρότητας, κ. αξιωματούχε. Θέατρο παίζετε! Εκτός, όμως από θέατρο, παίζετε και επικίνδυνα παιγνίδια, τη στιγμή που -για πρώτη φορά- η κυβέρνηση βρίσκεται σε ισχυρή θέση.
   
Εκ τους ασφαλούς κάνετε τις προτάσεις σας. Γνωρίζετε ότι δεν θα περάσουν. Παρ’ όλα αυτά διακινδυνεύετε να κάνετε κακό και για ένα λόγο ακόμα: γιατί σε λιγότερες από 50 μέρες αρχίζει η Ελληνική Προεδρία στην Ευρώπη.
 
Για σκεφτείτε το! Για αναρωτηθείτε: Τι μήνυμα στέλνετε μ’ αυτό που κάνατε απόψε προς τα έξω;
   
Σίγουρα παίζετε θέατρο, αλλά αυτή η θεατρική παράσταση απέτυχε, γιατί δεν ήταν καν θέατρο. Ήταν Καραγκιόζ- μπερντές, κ. αξιωματούχε.
 
Αλήθεια, το πιστεύετε, κ. αξιωματούχε; Θα μας φοβίσετε; Έχετε την εντύπωση ότι θα υποκύψουμε στις ακραίες συμπεριφορές σας;
 
Αλλά πίσω από τις κουίντες τις μυστικές, που εμείς δε βλέπουμε, επιδιώκετε κάτι άλλο -πολύ πιο σημαντικό για σας τον ίδιο- μ’ αυτή την ‘παράσταση’ που στήσατε.
 
Σας κόστισε η κριτική που σας κάνουμε για τις δικές σας ακραίες συμπεριφορές. Και σας κόστισε ότι αναγκάζεστε και απολογείστε κάθε μέρα. Θέλει η κομισιόν να κρυφτεί, αλλά οι παλιές συνήθειες δεν την αφήνουν!
    
Και μια που μιλάμε για ‘θέατρο’, όταν ακούω αυτές τις δολιχοδρομίες, όλη αυτή τη σύγχυση, αυτές τις αντιφάσεις, θυμάμαι αυτό που είχε πει ο Σαίξπηρ. Ακούστε το, θα σας κάνει καλό, ακούστε το:
 
Από το γελοίο στο σοβαρό η απόσταση είναι τεράστια! Από τα σοβαρό στο γελοίο η απόσταση είναι μικρή. (σ.σ. Με άλλα λόγια: ‘Δεν μας χωρίζουν μίλια αλλά μέτρα’, όπως δήλωσε χθες όχι ο Σαίξπηρ, αλλά ο Στουρνάρας)
  
Μας θυμίζετε καμιά φορά ότι ήμασταν κι εμείς στη Νέα Δημοκρατία, είπατε πριν, εναντίον του μνημονίου.
 
Σας απαντάω: Ναι, ήμασταν. Ήμασταν εναντίον του μνημονίου, προειδοποιώντας ότι θα οδηγούσε σε τεράστια και παρατεταμένη ύφεση. Κι αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο. Τώρα όμως, οδηγούμε τη χώρα στην ανάκαμψη. Κι αυτό θέλετε τώρα να το ανακόψετε.
  
Έτσι κι αλλιώς, μέσα στις επόμενες εβδομάδες έχουμε μια μεγάλη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό… Σύντομα εδώ θα τα ξαναπούμε. Τώρα, για ποιο λόγο σας αρέσει κάθε φορά να πηγαίνετε γυρεύοντας, να έρχεστε εδώ και να τ’ ‘ακούτε’, είναι δικό  σας θέμα…
 
Μεταξύ μας, κ. αξιωματούχε, θέλω κι εγώ να συζητάμε δημόσια τακτικότερα. Αλλά, κάντε μου μια χάρη: Αν θέλετε να συζητάμε τακτικότερα, παρακαλώ να έχετε μία άποψη. Όχι τρεις διαφορετικές ταυτόχρονα απόψεις!
 
Επίσης, αν θέλετε πραγματικά να γίνεται ουσιώδης διαπραγμάτευση, καλείστε κι εσείς να επωμιστείτε, ως δανειστές, μερίδιο ευθύνης. Δεν μπορεί να μένετε στο ‘όχι σε όλα’. Δεν σας ζητώ φυσικά, να προσχωρήσετε στη δικιά μας άποψη. Αλλάξτε τροπάρι! Προσπαθήστε να γίνετε σοβαροί διαπραγματευτές.
 
Αν θέλετε πραγματικά διαπραγματεύσεις να προσέχετε και τις εκφράσεις σας. Γιατί αν θέλετε να συναντιόμαστε τακτικότερα στο χώρο αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθώ τέτοια συμπεριφορά.
 
Δεν μου επιτρέπει η θέση μου να σας απαντήσω, όπως θα άξιζε ίσως. Αλλά ούτε μπορώ και να κάθομαι να ακούω τις ύβρεις σας. Αυτό είναι το κοινοτικό σας ήθος;
Σ’ αυτές τις απίστευτες ανοησίες τι να απαντήσω;
  
Δεν θα υπάρξουν άλλα οριζόντια μέτρα λιτότητας. Δεν θα βυθίσουμε την οικονομία σε νέο κύκλο ύφεσης, τώρα που πάει να βγει σε ανάκαμψη. Δεν το χρειαζόμαστε, αφού πιάνουμε τους στόχους μας. Άλλωστε, το λέω προς κάθε κατεύθυνση, δεν το αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η χώρα.
 
Η δήλωση που κάνατε σήμερα είναι το ‘φάρμακο’, η ‘δραμαμίνη’ για τη ναυτία που προκάλεσε η απότομη αυτή στροφή του Τόμσεν στους συνεργάτες του. Για να γλιτώσει, δηλαδή, από τη μομφή του Ματίας Μορς, ο κ. Τόμσεν σήκωσε τον τόνο στον Σαμαρά! Τα δικά του τα αδιέξοδα, μετέτρεψε σε σκληρή διαπραγμάτευση.
 
Εκεί το φτάσατε! Εκεί καταντήσατε την τρόικα… Κι όπως σύντομα θα διαπιστώσετε, αυτό θα αποδειχθεί και το μεγαλύτερο σας λάθος.»
 
 
 
 
Πηγή: http://www.primeminister.gov.gr/