Tο προηγούμενο ραντεβού του Κ. Μητσοτάκη με την τρόικα είχε ακυρωθεί, ύστερα από αίτημα της τρόικας, χωρίς να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, κατά τη συνάντηση, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προτάξει ότι έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας με 12.500 δημόσιους υπαλλήλους, έχουν υλοποιηθεί τα σχέδια στελέχωσης για 400.000 υπαλλήλους μετά την αξιολόγηση δομών σε υπουργεία και φορείς του δημοσίου, ενώ έχουν γίνει και οι 2.000 απολύσεις (με το κλείσιμο της ΕΡΤ).

Ωστόσο, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της τρόικας στα ζητήματα που έχουν μείνει εκκρεμή από  την προηγούμενη συνάντηση. Τα σημαντικότερα απ' αυτά είναι η προσμέτρηση των όποιων απολύσεων από τις αμυντικές βιομηχανίες στον συμφωνηθέντα για φέτος στόχο των 4.000 απολύσεων, αλλά και των συμβασιούχων που παραμένουν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων και αρκετοί απ' τους οποίους θα απομακρυνθούν μετά την εκδίκαση των υποθέσεών τους.

Επίσης, η τρόικα θα πρέπει να απαντήσει και στο αίτημα του κ. Μητσοτάκη για μικρή παράταση προκειμένου να υλοποιηθεί το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας.

Τέλος, εκτιμάται ότι  ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα θέσει εκ νέου στους εκπροσώπους της τρόικας το θέμα της μετακίνησης από τους ποσοτικούς στόχους στους ποιοτικούς, με έμφαση στη μείωση των διοικητικών βαρών (που προχωρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ), στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στην αλλαγή του τρόπου επιλογής διευθυντών στο δημόσιο.

ΥΠΟΙΚ: «50-50 οι πιθανότητες να προλάβουμε»

Για την Τετάρτη στις 12 ορίστηκε και η συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών.

«Αν και λεπτό-λεπτό μειώνουμε τη διαφορά μας στο δημοσιονομικό κενό με την τρόικα, είναι 50-50 οι πιθανότητες να προλάβουμε να κλείσουμε έως τις 9 Δεκεμβρίου», δήλωσε νωρίτερα το απόγευμα, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Τα βασικά «αγκάθια», εκτός από το κενό του 2014, παραμένουν ο φόρος ακινήτων, η άρση των πλειστηριασμών για την α' κατοικία από 1.1.2014 και η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.

Η 9η Δεκεμβρίου θεωρείται κομβική ημερομηνία, λόγω συνεδρίασης του Eurogroup, κατά την οποία η ελληνική πλευρά πρέπει να δείξει ότι έχει επιτύχει αποτελέσματα.

Αν η τρόικα δεν επιστρέψει στην Αθήνα, όπως όλα δείχνουν, μετά το Eurogroup της Παρασκευής, τότε να αναμένεται να επιστρέψει τον Δεκέμβριο και οι διεργασίες να συνεχιστούν και τον Ιανουάριο με ορόσημο ολοκλήρωσης το Eurogroup του Φεβρουαρίου του 2014.