Καλά θα κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να παρατείνει αυτή του την απόφαση για το εύλογο χρονικό διάστημα των επόμενων μηνών. Ίσως μάλιστα πρέπει να το κλιμακώσει και να παραμείνει κληνήρης, να συγκαλέσει ιατρικό συμβούλιο και να αποσπάσει αναρρωτική άδεια μήπως και την αποφύγει τελικά αυτή την κυνοβουλευτική ομάδα.
 
Έχω ξοδέψει πολύ χρόνο από τη ζωή μου προσπαθώντας να ψυχογραφήσω τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, ξαφνιάστηκα ειλικρινά όταν διάβασα ότι σκόπευε να θέσει με δική του πρωτοβουλία θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του στην ήδη αναβληθείσα χθεσινή συνεδρίαση της κυνοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του – για την ακρίβεια σε ό,τι έχει απομείνει απ’ αυτήν.
 
Ο Βενιζέλος, υπό κανονικές συνθήκες, δεν κάνει τέτοια λάθη. Είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι η εμπιστοσύνη σπανίζει στις μέρες μας προς το πρόσωπό του και ότι δεν δύναται να αναλαμβάνει τέτοια ρίσκα, σε μια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ αποτελεί, όπως διατυμπανίζει ο ίδιος, τον εγγυητή του συστήματος. Αλλά όπως ξέρουμε οι συνθήκες δεν είναι κανονικές, οπότε και ο γίγαντας της πολιτικής σκέψης Βενιζέλος δικαιολογείται εν τη ρύμη της αγωνίας του να διαπράττει ακόμα και χονδροειδή πολιτικά σφάλματα.
 
Ελάτε τώρα εσείς στη θέση των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και σκεφτείτε. Τι θα σας ήταν πιο εύκολο, να υπερψηφίσετε καινούρια μέτρα ή να αποτελειώσετε με μια άρση εμπιστοσύνης τον Βενιζέλο; Να υπογράψετε την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ή να ρίξετε μαύρο στον Ευάγγελο; Να χρεωθείτε τον εκτρωματικό φόρο ακινήτων ή να παραμερίσετε τον Μπένι; Δεν ξέρω στο τέλος τι θα κάνατε (είναι άλλωστε δύσκολο να μπεις τέτοιες μέρες στο τρικυμιασμένο μυαλό ενός πασοκτζή βουλευτή), αλλά ο πειρασμός είναι μεγάλος.
 
Καλύτερα, λέω εγώ λοιπόν, να παραμείνει στο σπίτι του ο Βενιζέλος, κι ας κάτσει να μελετάει τα έγγραφα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τα οποία όπως ομολόγησε στη Βουλή έχει φυλαγμένα εκεί μέσα. Ας παίζει τρίλιζα, ας ρίχνει πασιέντζες, ας κάνει ό,τι θέλει τέλος πάντων αρκεί να μη βγει έξω και αναγκαστεί να συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα.
 
Εμείς πάντως θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη της υγείας του, και μόλις γίνει καλά θα είμαστε εδώ και θα του ζητάμε συνεχώς να πραγματοποιήσει την απειλή του και να τη συγκαλέσει. Μέχρι τότε, περαστικά σου κύριε Βενιζέλο.