Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2013

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτη Καλφαγιάννη

Κοινοποίηση: στους εργαζομένους της ΕΡΤ

Αγαπητέ Παναγιώτη, έμαθα όσα είπες εχθές στη γενική συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ σχετικά με το ThePressProject και εμένα προσωπικά. Μέχρι σήμερα άκουγα όσους με συμβούλευαν να μη γράψω οτιδήποτε θα μπορούσε να δημιουργήσει έστω και ένα μικρό ρήγμα. Ωστόσο, η συκοφαντική προσωπική επίθεσή που εξαπέλυσες χθες με αναγκάζει να πω όσα αντιλήφθηκα, ως ξένος, ως επισκέπτης, ως αλληλέγγυος των ανθρώπων που στάθηκαν όρθιοι όχι για προσωπικό συμφέρον, αλλά από αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια.

Αγαπητέ Παναγιώτη, έμαθα ότι αναφέρθηκες απαξιωτικά στο ThePressProject. Ίσως ξέχασες ότι το βράδυ της 11ης Ιουνίου η κυβέρνηση απέτυχε να ρίξει μαύρο στη δημόσια τηλεόραση επειδή το ThePressproject κατάφερε να συνεχίσει διαδικτυακά τη μετάδοση του σήματος. Ίσως ξέχασες ότι μέχρι να προστρέξει η EBU, επί 26 ώρες ο μοναδικός τρόπος να συνεχίσει η ΕΡΤ να εκπέμπει ήταν μέσω του streaming που παρείχε το TPP. Ίσως ξέχασες ότι το TPP προσέφερε δωρεάν σε όλους τον κώδικα ενσωμάτωσης και μ’ αυτό τον τρόπο 4,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας μπόρεσαν να παρακολουθήσουν σε υψηλή ευκρίνεια το αγωνιστικό μήνυμα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Ίσως ξέχασες ακόμα ότι επί 12 ημέρες το TPP τροφοδοτούσε και την EBU με τον εξοπλισμό που έφερε στο ραδιομέγαρο.

Αγαπητέ Παναγιώτη, ίσως ξέχασες ότι η EBU δεν μετέδωσε ποτέ διαδικτυακά την ΕΤ3, το σήμα της οποίας επί 4 μήνες συνέχισε μόνο μέσω του TPP. Ίσως ακόμα ξέχασες ότι το ίδιο συνέβη και με τους περισσότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς του δικτύου της ΕΡΑ.

Αγαπητέ Παναγιώτη, μου κάνει όμως εντύπωση που ξέχασες τόσο σύντομα ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ δεν είχε κάνει καμία προετοιμασία για την περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρούσε σε εκκένωση της Αγίας Παρασκευής (παρότι αυτό ήταν δεδομένο), με αποτέλεσμα το TPP να χρειαστεί να προσφέρει όχι μόνο τους media servers, αλλά ακόμα και τις κάμερες, τα μικρόφωνα και το προσωπικό, προκειμένου οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ να εκπέμψουν ζωντανά έξω από την φυλασσόμενη από τα ΜΑΤ πύλη του ραδιομεγάρου. Μαθαίνω ότι η προετοιμασία σας περιορίστηκε στην ενοικίαση γραφείων για την ΠΟΣΠΕΡΤ.

Αγαπητέ Παναγιώτη, έμαθα πως ανέφερες ότι το TPP έχει βγάλει χρήματα από την υπόθεση της ΕΡΤ. Η αλήθεια είναι ότι το TPP έχει επωμιστεί δυσανάλογο κόστος προκειμένου να στηρίξει τους εργαζόμενους. Το κόστος της διαδικτυακής μετάδοσης επί πεντέμισι μήνες ξεπέρασε μόνο για το streaming τα 36.500€. Απ’ αυτά, περίπου 14.000€ συγκεντρώθηκαν από δωρεές (885€ απ’ αυτά είναι ο φόρος) και 400€ συγκεντρώθηκαν από πρωτοβουλία των τεχνικών του ραδιοφώνου τις πρώτες ημέρες. Όταν με πρωτοβουλία εργαζόμενου της ΕΡΤ ζητήθηκε από την ΠΟΣΠΕΡΤ να συμμετάσχει κι αυτή στην κάλυψη του κόστους, μου ανακοινώθηκε ότι υπήρξαν ενστάσεις εντός του συνδικαλιστικού οργάνου.

Αγαπητέ Παναγιώτη, θέλω να σου διηγηθώ μια αστεία ιστορία. Μετά από 16 ημέρες 24ωρης παρουσίας στην Αγία Παρασκευή και εξαιτίας της κούρασης και της εύθραυστης υγείας μου, έπαθα ισχαιμικό επεισόδιο και μου προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο ιατρείο του ραδιομεγάρου. Την επόμενη ημέρα έλαβα τηλέφωνο από άνθρωπο της ΠΟΣΠΕΡΤ (ο οποίος μάλιστα έχει βοηθήσει τα μέγιστα προκειμένου να γίνει δυνατή η μετάδοση), ο οποίος με ενημέρωσε ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ αποφάσισε να μου προσφέρει 1.500€ επειδή κατέρρευσα εντός του κτιρίου. Σας απάντησα γραπτώς ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να δεχτώ αυτή την εξωφρενική προσφορά ελεημοσύνης, κι ότι αν η ΠΟΣΠΕΡΤ ήθελε να δώσει χρήματα θα έπρεπε να τα δώσει για τον σωστό σκοπό, δηλαδή για την κάλυψη μέρους των εξόδων της μετάδοσης, με κανονικό τιμολόγιο και νόμιμη διαδικασία.

Αγαπητέ Παναγιώτη, επειδή σωστά ανέφερες ότι το TPP έχει πάρει χρήματα από την ΠΟΣΠΕΡΤ να σου φρεσκάρω λίγο τη μνήμη: Μετά από το αστείο περιστατικό που προανέφερα, με καλέσατε προκειμένου να προσφέρετε το ποσό των 810€ (1000€ τιμολόγιο με ΦΠΑ) για το streaming της ΕΡΤ.

Αγαπητέ Παναγιώτη, προσπάθησες να συκοφαντήσεις το TPP αλλά η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα η στήριξη των συνεργατών μου προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ όχι μόνο δεν έχει φέρει κέρδη αλλά έχει κοστίσει παραπάνω από 20.000€, ποσό που ίσως σου φαίνεται πολύ μικρό δεδομένου ότι επί χρόνια χειρίζεσαι το ταμείο της ΠΟΣΠΕΡΤ, αλλά για τα μεγέθη του TPP είναι υπολογίσιμο.

Αγαπητέ Παναγιώτη, στη γενική συνέλευση είπες ψέματα ότι το TPP έχει ζητήσει 40.000€ και άλλα 4.000€ το μήνα προκειμένου να προσφέρει τηλεοπτικό στούντιο στους εργαζόμενους της ΕΡΤ στην περίπτωση που θέλουν να συνεχίσουν εκτός του Ραδιομεγάρου. Κατηγόρησες συγκεκριμένους ανθρώπους ότι κινούνται κρυφά σχεδιάζοντας προδοτικά την επόμενη μέρα. Η αλήθεια είναι ότι ήσουν παρών στην ανοιχτή συζήτηση που έγινε το καλοκαίρι σχετικά με τους τρόπους που θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι να μην αφήσουν να πέσει μαύρο ακόμα κι αν τους έδιωχναν από το ραδιομέγαρο. Μαθαίνω μάλιστα ότι και η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση, χωρίς μάλιστα να έχω αντιληφθεί κάποια ανοιχτή ενημέρωση επί του θέματος. Την αλήθεια πάντως για τα ποσά θα την διαβάσεις παρακάτω.

Αγαπητέ Παναγιώτη, θα ήθελα να πιστέψω ότι όλες οι ενέργειές σου πηγάζουν από ειλικρινές άγχος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τους παράνομα απολυμένους εργαζόμενούς της. Θα ήθελα να πιστέψω ότι χρησιμοποιείς το ταμείο της ΠΟΣΠΕΡΤ -χωρίς το οποίο πολλά δεν θα μπορούσαν να έχουν γίνει- με προσοχή και κυρίως με διαφάνεια. Δεν μπορώ φυσικά να κατανοήσω γιατί λειτουργείς ως πάτρωνας της αυτοδιαχειριζόμενης ανοιχτής ΕΡΤ αλλά δεν μου πέφτει λόγος, αφού μέχρι σήμερα στέκομαι αλληλέγγυος στην προσπάθεια των εργαζομένων που σε ανέχονται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορείς να συκοφαντείς όποιον θέλεις, προκειμένου να διατηρήσεις τη θέση σου.

Αγαπητοί εργαζόμενοι της ανοιχτής ΕΡΤ. Το ThePressProjet στάθηκε αλληλέγγυο στην προσπάθειά σας χωρίς υστερόβουλους σκοπούς. Τη μάχη για τη δημόσια τηλεόραση δεν τη δώσατε μόνοι σας. Υπήρξαν δεκάδες μέσα, εκατοντάδες συνάδελφοι που δεν δούλεψαν ποτέ στην ΕΡΤ (ένας έχασε τη ζωή του έξω από το ραδιομέγαρο), εκατοντάδες καλλιτέχνες και εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες που στρατεύτηκαν στον αγώνα σας για αξιοπρέπεια. Το TPP είναι ένα μέσο που έτυχε να έχει την τεχνογνωσία και τη διάθεση να ενισχύσει την προσπάθειά σας, παρά τις απειλές που δέχτηκε από την κυβέρνηση και μη υπολογίζοντας το οικονομικό κόστος. Κανείς από το ThePressProject δεν απαίτησε ανταλλάγματα και δεν είναι τυχαίο ότι στους πεντέμισι μήνες λειτουργίας της ανοιχτής ΕΡΤ βρέθηκε μόνο 3 φορές στα πάνελ των καθημερινών εκπομπών και των δελτίων ειδήσεων. Μην ακούτε αυτούς που μιλάνε για υπόγειες συμφωνίες και απαιτήσεις. Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, επειδή τους είναι αδιανόητη η υπερήφανη αλληλεγγύη. Εσείς που αρνηθήκατε να κάνετε αίτηση για τη ΔΤ, εσείς που δυσκολεύεστε να επιβιώσετε και όμως βρίσκεστε στις επάλξεις, εσείς που δεν δεχτήκατε την αδικία γνωρίζετε τι ρόλο έπαιξε ο κάθε ένας αυτούς τους μήνες.

Αγαπητοί εργαζόμενοι της ΕΡΤ, πιστεύω ότι η μάχη που δίνετε είναι ιστορικής σημασίας και γι' αυτό έχετε μαζί σας την κοινή γνώμη. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τις κρίσιμες αυτές στιγμές θα πρέπει να είσαστε στοχοπροσηλωμένοι στην αντίσταση κατά του μαύρου που προσπαθούν να επιβάλουν οι Κεδίκογλου, Καψής και Μάναλης. Οι εσωτερικές διαδικασίες πρέπει να κοιτάζουν πέρα από τους ανθρώπους που πιθανώς έχουν την δική τους ατζέντα.

Αγαπητοί εργαζόμενοι της ΕΡΤ, για τον παραπάνω λόγο α) από την ημέρα που τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο ραδιομέγαρο εγκαταστήσαμε στα γραφεία του TPP τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα σας έδινε τη δυνατότητα να εκπέμψετε ραδιοφωνικά μέσω του διαδικτύου. Επειδή γνωρίζαμε τις ενστάσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ, ενημερώσαμε επίσης ότι δεν επιθυμούσαμε να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στο TPP.  β) προσφέραμε τον εξοπλισμό και το streaming για τα ιστορικά δελτία ειδήσεων που έγιναν από την πύλη του ραδιομεγάρου. γ) προσφέραμε τους servers για τη σημαντική μετάδοση της ραδιοφωνίας μέσα από το πολυτεχνείο που παρακολούθησαν πάνω από 590.000 αλληλέγγυοι δ) προσφέραμε τους servers προκειμένου να γίνει η τηλεοπτική μετάδοση των εργαζομένων της ΕΡΤ από το Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς και οι ζωντανές τηλεοπτικές συνδέσεις με τη Θεσσαλονίκη για τα δελτία ειδήσεων. Με δική μας απόφαση, δεν έγινε καμία δημόσια αναφορά στις υπηρεσίες που παρείχε το TPP.

Αγαπητοί εργαζόμενοι της ΕΡΤ, γνωρίζετε καλύτερα από εμένα όσα συνέβησαν τους μήνες που δίνετε αυτό τον υπέροχο αγώνα. Σκοπός αυτής της επιστολής δεν είναι να δημιουργηθεί κανένα ρήγμα. Όλον αυτό τον καιρό υπέμεινα τις γραφικές επιθέσεις του Παναγιώτη Καλφαγιάννη για χάρη της ενότητας του δικού σας αγώνα. Ακριβώς γι' αυτό, τον τελευταίο καιρό -ως όφειλα- έχω παρακολουθήσει από μακριά τις εξελίξεις. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ υπερέβη τα εσκαμμένα και μου επιτέθηκε προσωπικά, μπροστά σε 200 ανθρώπους που δεν είναι υποχρεωμένοι να με γνωρίζουν, κι ενώ μάλιστα δεν ήμουν παρών για να απαντήσω. Αυτή η λάσπη δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Αγαπητέ Παναγιώτη, αυτή είναι η τελευταία φορά που σου απευθύνομαι δημόσια. Σε περίπτωση που αναφέρεις ξανά ανάλογα ψέματα, θα κινήσω τις νόμιμες διαδικασίες. Ζω και εργάζομαι με αξιοπρέπεια, την οποία προτίθεμαι να προστατεύσω. Προσωπικά σε θεωρώ κομμάτι της παλιάς ΕΡΤ, αυτής που είχε μετατρέψει την δημόσια τηλεόραση σε κουτί κρατικής προπαγάνδας. Πιστεύω ότι εκπροσωπείς τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό και ότι η μεγαλύτερη συμβολή που θα μπορούσες να προσφέρεις θα ήταν να συνταχθείς στον αγώνα των εργαζομένων ως απλός φαντάρος ειδικών γνώσεων. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να αφήσεις τη γενική συνέλευση των εργαζομένων να αποφασίσει το μέλλον του αγώνα. Δυστυχώς, μετά από αυτή την μικρότητα που έχεις επιδείξει τις τελευταίες ημέρες, δεν περιμένω ξαφνικές εκλάμψεις μεγαλείου.

Κώστας Εφήμερος
ThePressProjet

Υ.Γ.1. Αγαπητοί εργαζόμενοι της ΕΡΤ, μην πιστεύετε τα ψέματα του Παναγιώτη Καλφαγιάννη για την προσφορά του TPP για τη συνέχεια της ΕΡΤ. Η αλήθεια είναι ότι στα πλαίσια της συνεχούς στήριξης, και μετά από απόφαση που πήραν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην ανοιχτή συζήτηση του Αυγούστου (στην οποία συμμετείχε η ΠΟΣΠΕΡΤ) να πάρουν προσφορές για τη μετάδοση τηλεοπτικού σήματος, το TPP προσφέρθηκε να δημιουργήσει τηλεοπτικό στούντιο 100 τ.μ. με πέντε κάμερες (η μία σε γερανό), πλήρως εξοπλισμένο ψηφιακό master control, 2 συστήματα μοντάζ, εξοπλισμένη αίθουσα σύνταξης 140τ.μ., μια εξωτερική μονάδα μετάδοσης, δορυφορική εγκατάσταση, makeup room και streaming για 12 μήνες, με κόστος 43.000€ από τα οποία θα καταβάλλονταν σχεδόν τα μισά στην αρχή (23.000€) και τα υπόλοιπα στο τέλος του χρόνου, εφόσον το εγχείρημα ήταν πετυχημένο. Σ’ αυτό το ποσό συμπεριλαμβανόταν και το κόστος του ενοικίου του χώρου, αλλά και σύγχρονο ψηφιακό ραδιοφωνικό στούντιο. Τα 4.000€ το μήνα που ανέφερε ο κ.Καλφαγιάννης είναι αποκύημα της φαντασίας του. Είσαστε άνθρωποι της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Αξιολογήστε μόνοι σας την οικονομική προσφορά του TPP. Σημειώνω εδώ ότι η παραπάνω προσφορά ήταν ανεπίσημη. Οι έντιμοι άνθρωποι που μου τη ζήτησαν θέλουν η απόφαση να είναι συλλογική και διάφανη, γι’ αυτό έχουν ζητήσει προσφορές και από άλλες εταιρείες παροχής ανάλογων υπηρεσιών.

Υ.Γ.2. Σ’ αυτούς που θα σπεύσουν να υποστηρίξουν (όπως έκανε χθες ο Καλφαγιάννης) ότι το TPP έχει κερδίσει σε αναγνωρισιμότητα εξαιτίας της υπόθεσης της ΕΡΤ, θέλω να σημειώσω ότι οι θυσίες που έκαναν οι εργαζόμενοι του ThePressProject σε χρήμα και εργατοώρες προκειμένου να μείνει ζωντανή η ΕΡΤ δεν μετριούνται με τέτοια νούμερα. Όπως ακριβώς στο TPP νιώθουμε περήφανοι που στηρίζουμε την ελεύθερη ΕΡΤ, έτσι και οι εργαζόμενοί της θα πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι για όσους τη στηρίζουν. Το TPP θα μπορούσε από την πρώτη στιγμή να διαθέσει τους player μόνο από την ιστοσελίδα του και να αποκομίσει πολύ περισσότερα οφέλη. Θα μπορούσε επίσης να ζητήσει να πληρωθεί για τις υπηρεσίες του ή να διεκδικήσει διαφημίσεις που θα παίζουν στους player. Στη μάχη για ένα καλύτερο μέλλον στην δημοσιογραφία, τα μέσα δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικά παρά μόνο με την καλή έννοια. Το TPP κέρδισε πολλά από την μετάδοση της ΕΡΤ, όπως και η ΕΡΤ κέρδισε πολλά από τη στήριξη του TPP.