Οπότε, κατά τον υπουργό Οικονομικών, πρέπει

α) να καταργηθεί η διάταξη που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς κάθε είδους κατοικίας για χρέη στις τράπεζες μέχρι 200.000 ευρώ,

β) να παραμείνει σε ισχύ ο νόμος Κατσέλη, αλλά να μειωθει το όριο της αντικειμενικής αξίας που δεν επιτρέπει τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας και

γ) να τεθούν κριτήρια εισοδηματικά και να καθιερωθεί ο θεσμός του συνεργαζόμενου δανειολήπτη

Για τον ΕΝΦΑ

«Δεν μειώνουμε τις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα για να μην τις μειώσουμε στα βόρεια προάστια και τις αυξήσουμε στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα».
 
Ετσι απάντησε ο υπουργός των Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, στη χθεσινή εκπομπή Ανατροπή του Mega Channel, όταν ο δημοσιογράφος Γ. Πρετεντέρης του υπενθύμισε το άδικο καθεστώς να φορολογούνται τα ακίνητα με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007, οι οποίες είναι πολύ υψηλότερες από τις σημερινές εμπορικές αξίες.

Αλλά ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι δεν μειώνουμε τώρα τις αντικειμενικές γιατί θα αυξηθούν οι τιμές στο Κερατσίνι και την Δραπετσώνα ενώ θα υποχωρήσουν στα Βόρεια Προάστεια. Και αναρωτήθηκε: «το αντέχουμε»

Προφανώς για τον υπουργό και τους συμβούλους του (Καραβίτη και άλλους) οι τιμές στα ακίνητα στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι έχουν αυξηθεί τα πέντε τελευταία χρόνια της ύφεσης, όταν την ίδια περίοσο το μέσο διαθέσιμο εισόδημα υποχώρησε 35%.

Ο κ. Στουρνάρας δεν έδωσε μόνο αυτή τη στρεβλή απάντηση.

Επιχειρηματίας, ο οποίος κάνει δουλειές με το εξωτειρκό, τον ρώτησε γιατί να κάτσω στην Ελλάδα και να πληρώνω 26% εταιρικό φόρο και 10% φόρο διανομής αντί να πάω στην Ιρλανδία και την Βουλγαρία και ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι αυτές είναι δύο ακραίες περιπτώσεις. Λάθος κ. Στουρνάρα υπάρχει και η Κύπρος, η Τσεχία, η Πολωνία, και άλλες. Οφείλετε να γνωρίζετε και να μην δημιουργείτε λανθασμένες εντυπώσεις.

Εκεί βέβαια που ο κ. υπουργός κυριολεκτικά τα έχασε ,  ήταν όταν είπε ότι πρέπει να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί για να μην χάνουν οι τράπεζες και να ξαναρχίσουν να δίνουν δάνεια στα νέα ζευγάρια για να πάρουν σπίτι. Οπότε ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος συνομίλησε στην εκπομπή, του είπε «ποιά νέα ζευγάρια κύριε υπουργέ, όταν η ανεργία θερίζει εσείς μιλάτε για δάνεια;».  


Κακλαμάνης: «Ανιστόρητος ο Στουρνάρας»


Σφοδρή επίθεση στον Υπουργό Οικονομικών εξαπέλυσε το πρωί της Τρίτης ο Ν. Κακλαμάνης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Αποκαλώντας τον υπουργό Οικονομικών «προκλητικό απέναντι στην κοινωνία και ανιστόρητο», σχολίασε την χθεσινή του συνέντευξη στην εκπομπή «Ανατροπή», αναφέροντας ότι ο Γ. Στουρνάρας «δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται στην κοινωνία».

Ο κ. Κακλαμάνης τοποθετήθηκε με αφορμή τη θέση του υπουργού Οικονομικών ότι η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται. «Είναι ανιστόρητος απέναντι στην παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής», δήλωσε ο ίδιος.

«Δεν έχει καταλάβει τι γίνεται στις κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση, σε ότι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών», πρόσθεσε. Για τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκη και τη συνέντευξη που έδωσε στο Star και την εκπομπή «Στον Ενικό», είπε: «Είδα έναν άνθρωπο σεμνό, που τοποθετήθηκε με σεβασμό απέναντι στην ελληνική κοινωνία».

Ο Ν. Κακλαμάνης σε πρόσφατες δηλώσεις του στο «Βήμα FM», είχε άλλωστε πει ενδεικτικά ότι «σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ το να αλλάξουμε τον κ. Στουρνάρα».