Του Κώστα Εφήμερου

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2013. Οι βασικοί συντελεστές (δημοσιογράφοι και τεχνικοί) που κατάφεραν να κρατήσουν στη ζωή την ΕΡΤ επί πεντέμισι μήνες μοιάζουν τώρα με ένα περίεργο καραβάνι ενημέρωσης. Κάθε εβδομάδα ταξιδεύουν με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο στις πιο απομακρυσμένες πόλεις του δικτύου της ΕΡΤ και εκπέμπουν δελτία ειδήσεων και εκπομπές μέσω της ΕΤ3 που παραμένει ανοιχτή. Σήμερα η πρωινή ενημέρωση εξέπεμψε από τα Χανιά. Τις προηγούμενες ημέρες το καραβάνι βρισκόταν στο Ηράκλειο.

Την ίδια ώρα ο Γκίκας Μάναλης προστατευμένος στη ζεστασιά του γραφείου του υπογράφει απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ καταπατώντας κάθε νόμο. 4500€ σε κλειδαρά, 300.000€ για ενοικίαση τριών μηνών εξοπλισμού που έχει αξία αγοράς 60.000€ κ.ο.κ. Ο υπουργός Οικονομίας, κος Στουρνάρας, αρνείται να προχωρήσει στην τμηματική καταβολή των αποζημιώσεων των απολυμένων εργαζομένων χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία. Οι δημοσιογράφοι στους οποίους δέχεται να δίνει συνεντεύξεις βέβαια δεν του απευθύνουν ποτέ την ερώτηση. Γιατί;

Από την άλλη ο αρμόδιος υφυπουργός, κυρ Παντελής, φαίνεται να κρύβεται όσο περισσότερο γίνεται. Δεν έχει περάσει δα και πολύς καιρός από τότε που με καθημερινές συνεντεύξεις στα καθιερωμένα ΜΜΕ ζητούσε εναγωνίως την απομάκρυνση των εργαζομένων της Ανοιχτής ΕΡΤ από το Ραδιομέγαρο. Τότε ισχυριζόταν ότι οι «καταληψίες» ήταν αυτοί που έπαιρναν στο λαιμό τους 1400 εργαζόμενους που θα προσλαμβάνονταν αμέσως μόλις άδειαζε το κτήριο της Αγίας Παρασκευής. Τότε έλεγε ότι η Τρόικα δεν έχει πρόβλημα να γίνουν οι προσλήψεις. Τώρα όμως που το Ραδιομέγαρο μοιάζει με φωτισμένο κουφάρι υπάρχει ο κίνδυνος να καταλάβουν όλοι ότι ο κος Καψής απλά προσαρμόστηκε γρήγορα στις ανάγκες της πολιτικής, όπου το ψέμα είναι απλά ένα μέσο άσκησής της.

Και αν αναρωτιέστε γιατί το Ραδιομέγαρο παραμένει φωταγωγημένο η απάντηση είναι πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα. Σε αυτό εργάζονται νυχθημερόν επιλεγμένοι τεχνικοί προκειμένου να εγκατασταθεί ένα νέο σύστημα στη ροή που δίνει τη δυνατότητα του απομακρυσμένου ελέγχου. Πιο απλά: προετοιμάζονται για το επόμενο μαύρο. Φαίνεται ότι μεταξύ των μεγάλων μυαλών της ΔΤ-ΝΕΡΙΤ έχει επικρατήσει η ανησυχία που εκφράστηκε αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό ότι αν γίνουν οι μαζικές προσλήψεις της ΔΤ και ο κόσμος μεταφερθεί στην Αγία Παρασκευή υπάρχει ο φόβος της ανακατάληψης του κτηρίου από «κρυφο-ερτικούς».

Ας επιστρέψουμε όμως στα δικά μας, και «δικά μας» δεν μπορεί να είναι παρά μόνο όσα κάνουν οι μικροί ήρωες της ελεύθερης ΕΡΤ. Αυτοί που παρόλο που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης (μερικοί από αυτούς σοβαρότατο πρόβλημα) βρίσκονται στα πλοία χωρίς καμπίνες και στα τρένα στις οικονομικές θέσεις. Αυτοί που αγωνίζονται για να κρατήσουν ζωντανή την φωνή που για πρώτη φορά αρθρώθηκε το απόγευμα της 11ης Ιουνίου. Αυτοί που δεν υπέκυψαν ούτε σε εκβιασμούς, ούτε στα ζεστά «τυράκια» του κυρ Παντελή. Αυτοί που δεν δέχονται ακόμα και σήμερα να εγκαταλείψουν τον αγώνα παρά τις προτάσεις για προσλήψεις με ειδικά προνόμια και με διετείς συμβάσεις στην ανύπαρκτη ΝΕΡΙΤ (που θα τους δανείσει στη ΔΤ).

Είπα ΝΕΡΙΤ και θυμήθηκα την απόλυτη διαβεβαίωση του κου Καψή για λειτουργία της μέχρι τον Νοέμβριο. Τότε που έλεγε ότι έχει ξεκινήσει ήδη με συνεργάτες του την δημιουργία οργανογράμματος προκειμένου να μην υπάρξει ούτε μια ημέρα χαμένη. Τότε δηλαδή που παραδεχόταν ότι το συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ θα είναι διακοσμητικό.

Δυστυχώς όμως εμείς δεν μπορούμε να ρωτήσουμε για όλα αυτά τον αρμόδιο υφυπουργό. Βλέπετε μιλάει πλέον μόνο σε προστατευμένο περιβάλλον. Σήμερα για παράδειγμα με συνέντευξή του στο ΑΠΕ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ΔΤ (και όχι η ΝΕΡΙΤ βεβαίαως-βεβαίως) θα είναι έτοιμη για την κάλυψη της Ελληνικής Προεδρίας «Παρότι υπήρξε καθυστέρηση στο να ανοίξει η Αγία Παρασκευή και να επιστρέψουν στο ραδιομέγαρο και αυτό κάποια στιγμή δημιούργησε ένα κλίμα ανησυχίας δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο τέλος».

Στην αντίπερα όχθη όμως, αυτή της αξιοπρέπειας οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν. Εξέλεξαν συντονιστικό όργανο και την Παρασκευή θα έχουν νέα Γενική Συνέλευσή καθώς ετοιμάζουν ομάδες εργασίας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν καλύτερα οι υπάρχουσες δομές, να δημιουργηθεί νέο πρόγραμμα και να επιστρέψουν δυνατότεροι στην πρωτεύουσα.

Κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός αυτού του περίεργου καραβανιού. Υπάρχουν και αυτοί που περιμένουν για να κατεβάσουν κεραίες (πριν από λίγες ημέρες κατέβασαν τους διακόπτες στο Μπογιάτι βυθίζοντας στο σκοτάδι τα μεσαια που κρατούσαν συντροφιά στους ακροατές σε όλη τη χώρα). Σήμερα πάντως θα εκπέμψουν από τα Χανιά. Παρακολουθήστε τους, πόσες στιγμές υπερηφάνιας μπορείτε να απολαύσετε πια στην καθημερινότητά σας;