«Κάποτε, όταν ήμουν στο ΚΚΕ μού έλεγαν για τον “υπαρκτό σοσιαλισμό” και τους απαντούσα πως αυτό δεν είναι σοσιαλισμός. Τώρα ακούω για τον υπαρκτό ευρωπαϊσμό. Και ρωτώ: ποιον ευρωπαϊσμό; Εδώ το σύμπαν διαλύεται, η Ευρώπη βυθίζεται στη φτώχεια και εμείς είμαστε κολλημένοι με το δόγμα του ευρωπαϊσμού;» τόνισε ο Π. Λαφαζάνης στην τοποθέτησή του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Άσκησε κριτική στο κείμενο που έφερε προς ψήφιση η ηγεσία του κόμματος, λέγοντας: «Είναι πολύ πίσω. Μία χλωμή, χωρίς ριζοσπαστισμό σύγκρουση, η οποία στην πραγματικότητα τι θα κάνει; Θα χτυπάει τα τύμπανα στην επικίνδυνη Ακροδεξιά! Πως θα αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία της Ακροδεξιάς; Με ένα χλωμό λόγο; Τι θα λέμε; Για Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος; Να πάμε και σε Πλανητική! Εμείς μεθαύριο θα πρέπει να πάρουμε μέτρα. Τι θα κάνουμε δηλαδή; Ή θα προχωρήσουμε μπροστά σε σύγκρουση για να προκαλέσουμε ντόμινο ή θα περιμένουμε πότε θα γίνει η Διάσκεψη».
 
«Αν πιστεύει κάποιος ότι θα μας χρηματοδοτούν για να κάνουμε σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς, δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα έξυπνο», τόνισε ο Παν. Λαφαζάνης, ο οποίος μάλιστα απάντησε και σε αποδοκιμασία που ακούστηκε, αμφισβητώντας ευθέως την ύπαρξη σχεδίου εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. 
 


Καμία διαπραγμάτευση χωρίς πρόταση εξόδου 
 

Τόνισε, δε, ότι αν μείνει στα συρτάρια η πρόταση για έξοδο από το ευρώ, δεν μπορεί να γίνει καμία απολύτως διαπραγμάτευση. Καταλήγοντας, ο Π. Λαφαζάνης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκπονήσει άμεσα εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης της οικονομίας το οποίο πρέπει να τεθεί υπόψη του λαού.
 
Στο κείμενο θέσεων της Αριστερής Πλατφόρμας σημειώνεται: «Εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για την εφαρμογή ενός προοδευτικού ανορθωτικού προγράμματος, παρά τις δυσκολίες που την συνοδεύσουν στην αρχική φάση, δεν συνιστά καθόλου μία καταστροφική επιλογή, όπως σκόπιμα προπαγανδίζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι».
 
Παράλληλα, στο κείμενο θέσεων ασκείται κριτική για την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να συνδεθεί με το κίνημα της νεολαίας και των λαϊκών αντιδράσεων.
 
Στις τοποθετήσεις τους, στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ζήτησαν ορισμό νέας εσωκομματικής διαδικασίας στις αρχές του έτους, με στόχο τον αναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων.