Ο Φούχτελ, μιλώντας στη Deutsche Welle, απέρριψε πως η Ελλάδα αποτελεί για τη Γερμανία αναπτυσσόμενη χώρα, εξηγώντας ότι, καθώς το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο υπαγόταν μέχρι τώρα, πέρασε στους Σοσιαλδημοκράτες, αναζητήθηκε πιο συμβατό υπουργείο, από αυτά που επρόκειτο να στελεχωθούν από τη Χριστιανική Ένωση.
 

«Βέλτιστη» δημόσια διοίκηση
 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις λειτουργίες και στους στόχους του Φούχτελ ανήκουν, μεταξύ άλλων, η μεταφορά «βέλτιστων πρακτικών» σε θέματα δημόσιας διοίκησης, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς. 
 
Για τη διεκπεραίωση των στόχων, το υπουργείο συνεργάζεται στενά με τα αναπτυξιακά ταμεία της Ε.Ε., την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΟΟΣΑ αλλά και τη γερμανική κρατική τράπεζα KfW, η οποία ήδη δραστηριοποιείται για τη σύσταση ελληνικού αναπτυξιακού ταμείου με στόχο τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εταίρος του υπουργείου είναι η επίσης κρατική Γερμανική Εταιρεία για τη Διεθνή Συνεργασία (GIZ). 
 
 

Εγκαίνια γραφείου στην Αθήνα
 

Η GIZ, η οποία από αυτό τον μήνα διατηρεί γραφείο στην Αθήνα, συμβάλλει στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή μέτρων που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, τον τομέα της υγείας και τη βελτίωση του πλαισίου για αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 
«Η θέση του Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ ενισχύθηκε. Όχι μόνο επειδή διατηρεί την άμεση στήριξη της καγκελαρίου, αλλά και επειδή το θέμα της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας, στο οποίo δραστηριοποιείται, αποτελεί μέρος της κυβερνητικής συμφωνίας» καταλήγει η DW, αναφερόμενη στο κείμενο της Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας.