Η χρονιά που οι τυχεροί ήταν όσοι είχαν μια κακοπληρωμένη, χωρίς κανένα πραγματικό ενδιαφέρον αλλά και γεμάτη ανασφάλεια, δουλειά  – γιατί οι άτυχοι ήταν προφανώς οι άνεργοι.

Η χρονιά που ο Έλληνας πρωθυπουργός πανηγύριζε έξαλλα και έδειχνε ως πλέον τρανή απόδειξη του success story έναν αγωγό που θα περάσει από τη Βόρειο Ελλάδα, λες και αυτές ακριβώς οι περιοχές του Αζερμπαϊτζάν – Γεωργίας – Τουρκίας που περνάει ο πρόσφατος μεγάλος αγωγός της εποχής μας, ζουν σήμερα έστω και ελάχιστα καλύτερα (#not).

Μια ακόμα χρονιά που οι καθεστωτικοί διανοούμενοι γιορτάζουν το βολικό και ενίοτε προσοδοφόρο μύθο τους ότι ο νέος “Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος” θα μας μάθει επιτέλους τρόπους και γράμματα και είναι προφανώς για το καλό μας. Ναι, τα εγχώρια καταχρεωμένα αλλά κραταιά (;) ΜΜΕ και οι ας πούμε αναλυτές τους, επέμειναν και το 2013  να μας παρουσιάζουν ως μια χώρα Μπλανς Ντιμπουά – που βασίζεται στην καλoσύνη των άλλων και εδώ τελειώνει και η κουβέντα. Ευτυχώς, υπάρχουν τα μεγάλα πανεπιστήμια Ευρώπης και Αμερικής, καθώς και ορισμένες ξένες εφημερίδες και blog, που παράγουν ακόμα σοβαρή σκέψη για την Ελλάδα και την κρίση. Από εκεί αντλούμε τα δέκα κείμενά μας για το 2013…

1. Ρομπέρτο Μανγκαμπέιρα Ούνγκερ

«Ξεπεράστε τη σημερινή Ευρώπη και αποκτήστε εθνικό σχέδιο»

Ο μεγάλος Βραζιλιάνος φιλόσοφος και καθηγητής στη νομική σχολή του Χάρβαρντ δείχνει τι σημαίνει κουράγιο, φαντασία και αξιοπρέπεια σε μια κρίση σαν της Ελλάδας. Αυτή είναι κεντροαριστερή οπτική με βαρύτητα και ουσία – όχι οι ανώδυνες κοινοτοπίες των 58.


2. Χα-Τζουν Τσανγκ

«Αν θέλετε ευρώ ετοιμαστείτε να φύγετε»

Ο διάσημος κορεάτης οικονομολόγος, καθηγητής στο Κέμπριτζ, ξεκαθαρίζει τι προτεραιότητες θα έπρεπε να έχει η χώρα, στη συγκεκριμένη δημοσιονομική και νομισματική συγκυρία.


3. Ντάνι Ρόντρικ

Για την εναλλακτική έξοδο από την κρίση (video)

Ο επί πολλά χρόνια καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Χάρβαρντ κάνει μια σύντομη αλλά ουσιαστική παρέμβαση για την Ελληνική κρίση.


4. Μπάρι Άιχενγκριν

«Επρεπε να κινηθεί μονομερώς η κυβέρνηση»

Μεγάλη στιγμή του 2013: Ο κορυφαίος υποστηρικτής της ευρωζώνης στον πλανήτη ξεκαθαρίζει χωρίς περιστροφές πώς «Η Ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να είχε κινηθεί μονομερώς»


5. Χριστόφορος Πισσαρίδης

«Βγείτε από το ευρώ ή ξαναφτιάξτε το»

Ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος αναγνωρίζει το λάθος του και προσχωρεί στη γραμμή «Ή βγείτε από το ευρώ ή ξαναφτιάξτε το με άλλη αρχιτεκτονική – συθέμελα»


6. Τζο Στίγκλιτζ

An Agenda to Save the Euro

Ποιά θα μπορούσε να είναι μια πραγματιστική ατζέντα για μια ουσιαστική αναμόρφωση της ευρωζώνης


7. Τζόρτζιο Αγκάμπεν

«Η δημοκρατία είναι μια έννοια διφορούμενη»

Ο μεγάλος Ιταλός φιλόσοφος έρχεται στην Ελλάδα και προσδιορίζει γιατί οι σύγχρονες κοινωνίες καταντούν μη-πολιτικές


8. Ρόμπερτ Γουέιντ

Greece, breaking the doom loop

Οκ, εντάξει, αυτό είναι από το 2012 – το παραδεχόμαστε – αλλά τι τοπ τεν θα ήταν αν δεν διέθετε τι γράφει για την Ελλάδα ο κορυφαίος αναπτυξιακός οικονομολόγος στον κόσμο και σεβαστός από όλους καθηγητής στο LSE;


9. Μάικλ Χέρτζφελντ

Το μέλλον του παρελθόντος του Ρεθύμνου

Βαθύς γνώστης της Ελλάδας, ο ανθρωπολόγος του Χάρβαρντ μιλά για την κρυπτο-αποικιοκρατία και πώς μοιάζουμε περισσότερο με την Ταϊλάνδη παρά με την Ιταλία.


10. Κώστας Λαπαβίτσας

Οι ιεραπόστολοι του «λιτού βίου»

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου σχολιάζει τους όψιμους ιεραπόστολους του «λιτού βίου» και γιατί τα νοικοκυριά δεν είναι με κανένα τρόπο σαν τα κράτη.