Όπως ανέφεραν συγκεκριμένα δύο εργαζόμενοι σε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ήταν αυτόπτες μάρτυρες, τρεις ή τέσσερις εργάτες σκοτώθηκαν καθώς άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι έριχναν πέτρες, μπουκάλια και βόμβες μολότοφ έξω από ένα εργοστάσιο στην πρωτεύουσα Πνομ Πενχ.

Ο υπαρχηγός της αστυνομίας της Πνομ Πενχ Σουόν Ναρίν δήλωσε πως «τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν».

Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως είδαν διαδηλωτές να κείτονται αναίσθητοι στο δρόμο και να αιμορραγούν.

Ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής αστυνομίας Χενγκ Τίτο υποστήριξε πως υπάρχουν μόνον ένας νεκρός και μερικοί τραυματίες.

Οι άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας έριξαν αρχικά προειδοποιητικά πυρά, όπως είχαν κάνει και πριν από μια εβδομάδα σε μια παρόμοια διαδήλωση. Στη συνέχεια άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και εβδομάδες ζητώντας να αυξηθεί το 2014 ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός τους στα 160 δολάρια. Σήμερα ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός τους ανέρχεται στα 80 δολάρια και η κυβέρνηση υποσχέθηκε πρόσφατα να τον αυξήσει στα 95 δολάρια από φέτος τον Απρίλιο, όμως τα συνδικάτα θεωρούν την αύξηση αυτή ανεπαρκή.

Οι πυροβολισμοί είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο βίας με φόντο τις κινητοποιήσεις.

Ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής αστυνομίας Χενγκ Τίτο δήλωσε πως οι αστυνομικοι χρειάσθηκε να επέμβουν αφού εννέα άνδρες του τραυματίσθηκαν χθες και σήμερα σε επεισόδια με τους διαδηλωτές οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με σφεντόνες.

«Ανησυχούσαμε για την ασφάλεια, έτσι έπρεπε να καταστείλουμε» τη διαδήλωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος στρατιωτικής αστυνομίας. «Αν τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν να απεργούν, θα υπάρξει αναρχία», πρόσθεσε.

Ο υφαντουργικός τομέας είναι πολύ σημαντικός για την καμποτζιανή οικονομία και η παραγωγή του προμηθεύει τις μεγάλες διεθνείς μάρκες. Απασχολεί περίπου 650.000 εργάτες, από τους οποίους οι 400.000 εργάζονται για εξαγωγικές εταιρείες.