Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία τονίζοντας επίσης ότι η Κίνα είναι πλέον η χώρα και με τις μεγαλύτερες εισαγωγές πετρελαίου. Η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων του Πεκίνου με τις υπόλοιπες ασιατικές χώρες αλλά και τη Μέση Ανατολή σηματοδοτεί μία ακόμη αλλαγή από τον μέχρι τώρα προσανατολισμό της Κίνας στο εμπόριο με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
 
Συνολικά για το 2013 οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 7,9% και οι εισαγωγές κατά 7,3%. Το ετήσιο εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε κατά 12,4% στα 259,8 δισ. δολ.  Η συνολική αξία των εισαγωγών και των εξαγωγών της Κίνας αυξήθηκε κατά 7,6% το 2013 αγγίζοντας τα 4,16 τρισ. δολ.. Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν τα αντίστοιχα ετήσια στοιχεία το Φεβρουάριο αλλά τα στοιχεία 11μήνου (μέχρι και το Νοέμβριο) φέρουν τη συνολική αξία εξαγωγών και εισαγωγών της αμερικανικής οικονομίας στα 3,57 τρισ. δολ.
 
«Αυτό είναι σημαντικό ορόσημο για την ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου του έθνους μας» αναφέρει ο Zheng Yueshengμ επικεφαλής στατιστικής των κινεζικών τελωνιακών αρχών.
 
«Η ανάδειξη της Κίνας στην κυριαρχία του παγκόσμιου εμπορίου έγινε σε πολύ σύντομη περίοδο, με την αξία του κινεζικού εμπορίου σχεδόν να διπλασιάζεται κάθε τέσσερα χρόνια κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες» σχολιάζουν οι Financial Times.
 
Τα στοιχεία Δεκεμβρίου δείχνουν επιβράδυνση, αλλά ο κ. Zheng εκτιμά πως θα υπάρξει ανάκαμψη από το 2014, καθώς θα βελτιώνονται και οι συνθήκες στη διεθνή οικονομία.
 
Το Δεκέμβριο οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,3% σε ετήσια βάση, από 12,7% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 4,9%. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,3%, από 5,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ρυθμός αύξησης θα έμενε αμετάβλητος.
 
Το εμπορικό πλεόνασμα Δεκεμβρίου μειώθηκε κατά 24,3% σε ετήσια βάση στα 25,6 δισ. δολ. έναντι εκτιμήσεων στα 31,2 δισ. δολ. Ειδικότερα οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση και προς την ΕΕ κατά 3,9%. 

(με πληροφορίες από Finacial Times)