Μιλώντας στην εκπομπή του Κ. Αρβανίτη το πρωί της Τρίτης, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το επαχθές χρέος που αναλογεί στα εξοπλιστικά ανέρχεται στο 5% του ΑΕΠ ενώ το υπόλοιπο ποσοστό (95%) όπου κι αν χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα (τρύπες στον Προϋπολογισμό, Ολυμπιακοί, ακριβά έργα), είναι «παραδοσιακό» και δεν μπορεί να διαγραφεί, ως εκ τούτου οφείλει να αποπληρωθεί.

Υποστήριξε δε ότι σήμερα η ευτυχία περνάει μόνο μέσα από το ευρώ, και από κανένα άλλο νόμισμα.

Τόνισε ωστόσο ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα πρέπει να βρεθούν μέθοδοι ελάφρυνσής του, όπως να μην πληρώνονται τοκοχρεολύσια ώσπου να επιστρέψει η χώρα σε ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό θα προκαλέσει απομείωσή του έως και 40%.

«Αυτή η κατάσταση καθιστά το χρέος μη βιώσιμο γιατί απο τώρα μέχρι το 2020 αυτά το 9 δις πρέπει να προκύπτουν απο το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και απο ιδιωτικοποιήσεις κάτι που είναι αδύνατο για την Ελλάδα και δεν έχει συμβεί ξανά και ιστορικά. Επίσης η μακρά αυτή περίοδος πρέπει να περιλαμβάνει και χρηματοδοτικούς πόρους για την ανάκαμψη της οικονομίας που υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να βρεθούν».

Για το αν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υλοποιηθεί στο ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο της ευρωζώνης, δήλωσε ότι οι ππολιτικές δεν είναι στατικές.

Στο ερώτημα αν το νόμισμα είναι οπορτουνισμός (αν δηλαδή καθορίζει αυτό την οικονομική πολιτική), είπε πως υπάρχουν χώρες και εκτός ευρώ που έχουν μνημόνια.