Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Ούλριχ Γκρίλο ήταν επικεφαλής της STN Atlas, η οποία όπως προκύπτει από την κατάθεση του Παναγιώτη Ευσταθίου εμπλέκεται στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών αφού ο ίδιος ως εκπρόσωπος της Rheimetall και της πρώην θυγατρικής της δωροδοκούσε Έλληνες αξιωματούχους και δημόσιους υπαλλήλους.

Ο κύριος Γκρίλο ισχυρίζεται ότι είχε τόσο σημαντική θέση στην εταιρία… που δεν μπορούσε να γνωρίζει την δραστηριότητά της: «Δεν είχα καμμία πληροφόρηση τότε ότι για τα έργα μας στην Ελλάδα έγιναν παράνομες πληρωμές. Αν υπήρξαν τέτοιες δεν θα το μάθαινα αφού λόγω της υψηλής θέσης δεν είχα καμία εμπλοκή στα επιχειρηματικά πρότζεκτ».

Ο Ούλριχ Γκρίλο όμως δεν είναι γνωστός μόνο στους δημόσιους υπαλλήλους και τους αξιωματούχους. Έγινε ευρύτερα γνωστός στο πανελλήνιο όταν πριν από ένα χρόνο ζητούσε να μεταβιβαστούν οι ελληνικές κρατικές εταιρίες στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ώστε σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της να διασφαλιστούν οι πιστωτές.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών ανέφερε τότε ότι «στην Ελλάδα υπάρχει κρατική περιουσία αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για παράδειγμα επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, λιμάνια, αεροδρόμια ή άλλα ακίνητα. Όταν μια επιχείρηση κηρύσσει πτώχευση αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιστωτές της παραιτούνται από τις αξιώσεις τους, τουλάχιστον μέχρι ο διαχειριστής της πτώχευσης να εξετάσει τα περιουσιακά στοιχεία της και να αποφανθεί σχετικώς».

Μέσω της STN Atlas και της Rheimetall ο κύριος Ούλριχ είχει ασχοληθεί καθώς αποκαλύπτεται με τον πλούτο των τομέων ενέργειας, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στο παρελθόν και σκεφτόταν ότι δεν θα ήταν άσχημα να ασχοληθεί και στο μέλλον, ελπίζοντας σε μια ελληνική πτώχευση που θα οδηγούσε στην «δωρεάν διάθεση» της ελληνικής περιουσίας.