Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, δημοσιεύεται το παρακάτω ρεπορτάζ της Πόπης Χριστοδουλίδου στο peiratiko reportaz.

Δύο μέρες μετά, και ενώ της έχει δόθει κανονικό ραντεβού στην κρατική ασφάλεια, καλείται επειγόντως με εντολή εισαγγελέα να καταθέσει, κατηγορούμενη για διαρροή απόρρητου και διαβαθμισμένου στρατιωτικού έγγραφου.

Το ξαφνικό ενδιαφέρον της εισαγγελίας έχει να κάνει με τη δημοσιοποίηση της διαταγή που έλαβαν μέλη του λιμενικού σώματος να συνδράμουν την αστυνομία στη φύλαξη «ευαίσθητων στόχων», όπως οι φυλακές Κορυδαλλού (χωρίς να αναφέρεται ρητά στο δημοσίευμα το συγκεκριμένο παράδειγμα).

Το ρεπορτάζ βασίστηκε σε καταγγελίες, ενώ επισημάνθηκε και το σχετικό ΦΕΚ, δηλαδή ο ψηφισμένος νόμος, δημοσιοποιήμενος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (9/12/2013). 

Βάσει του σχετικού νόμου, μάλιστα, αποδεικνύεται πως έχει προβλεφθεί νομικά η συνδρομή του λιμενικού σώματος σε επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου, ακόμη και εκτός των χώρων αρμοδιότητάς του:

«H Μ.Υ.Α./Λ.Σ. αναλαμβάνει τη διενέργεια αντιτρoμοκρατικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου προς προστασία της δημόσιας ασφάλειας» με αρμοδιότητα την «ανάληψη τακτικής δράσης σε αποστολές του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και των Λιμενικών Αρχών της χώρας σχετικά με την αντιμετώπιση ειδικών εγκλημάτων βίας, αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου στους χώρους αρμοδιότητας του Λ.Σ. ή και εκτός αυτών εφόσον αυτό ζητηθεί αρμοδίως».

Τι και αν είναι ΦΕΚ…

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εισαγγελίας η έρευνα διατάχθηκε «με αφορμή αναρτηθέν στο διαδίκτυο δημοσίευμα (Πειρατικό Ρεπορτάζ, 10-2-2014, Οι βατραχάνθρωποι του ΛΣ σε φύλαξη στόχων εκτός χώρου ΛΣ με τον νόμο) ..» ενώ τα προς διερεύνηση αδικήματα αφορούν:
 

(α) της μετάδοσης στρατιωτικών μυστικών και
(β) της μετάδοσης μυστικών πληροφοριών στρατιωτικής σημασίας.
 
Στην ανακοίνωση δε, σημειώνεται ότι «σύμφωνα με το Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα, υφίσταται αρμοδιότητα των κοινών ποινικών δικαστηρίων για τους μη στρατιωτικούς δράστες».

Ένα είναι το ερώτημα: Σε ποιο βαθμό μπορεί να εκτεθεί ακόμη η Δικαιοσύνη;

 
  • Η δημοσιογράφος που βαφτίστηκε «κατάσκοπος» γράφει για τη δίωξή της εδώ.